дом Общество Станислав Йорданов: В община Велики Преслав няма стратегия срещу намаляване броя на...

Станислав Йорданов: В община Велики Преслав няма стратегия срещу намаляване броя на учениците

0
ДЯЛ

В три от четирите училища на територията на община Велики Преслав ще бъдат сформирани маломерни и слети паралелки за учебната 2019-2020 г.
Между 9 и 11 деца ще учат в една слята паралелка на основните училища в селата Драгоево и Златар. В средното училище „Черноризец Храбър“ в града ще има три слети паралелки, като общият брой на учениците ще бъде под установения минимум. Тази обезпокоителна тенденция, в посока намаляване броя на учениците, бе отчетена на последното заседание на Общинския съвет във Велики Преслав.
Това ще наложи допълнително финансиране от бюджета и формиране на финансов дефицит не по-малък от 10 хиляди лева за училище, коментират съветници.
„Обективна и субективна са причините за драстичното намаляване на броя на учениците в град, който е създавал културата на България. Обезлюдяването на общината е обективна, а субективна причина е, че от години няма адекватна стратегия за развитие на образователната система“, заяви за 24shumen.com общинският съветник Станислав Йорданов.
За съжаление от общинска администрация упорито отказват да се запознаят с проблемите в образованието и съвсем естествено е да настъпят негативни процеси на разложение, както в случая, категоричен бе той.
Според него родителите на първокласници предпочитали децата им да посещават престижни училища в Шумен и Търговище, а не да останат във Велики Преслав, където нямало нито едно училище, конкурентно на добрите учебни заведения. На средното ниво било обучението в основното училище в старата столица.
„Многократно съм внасял в Общинския съвет докладни с остри и нерешени проблеми в образованието, които общински чиновници, със знанието на кмета, не допускат да бъдат разглеждани и обсъждани на сесии“, споделя съветникът и уточнява, че това мнение не е само негово, а и на други негови колеги.
Снимката е илюстративна.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия665 горски проверки за 7 дни, иззети са 3 каруци и 8 кубика дърва
Следваща статияДобромир Драев влиза в битката за кмет на Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here