дом Общество След заповедта за клане на животни: В „Макак“ занесли свинска глава на...

След заповедта за клане на животни: В „Макак“ занесли свинска глава на кмета

0
ДЯЛ

За проявена отговорност от стопаните на свине, които изклали животните в срок, до 24 часа, каквито са инструкциите в заповедта на областния управител на Шумен проф. Стефан Желев докладваха кметове на населени места на днешното заседание на Общинската епизоотична комисия в Шумен.
Някои от кметовете изготвили списъци и отмятали всеки, който е заклал на време прасетата си.
„Донесоха ми даже свинска глава в кметството, за да ме уверят, че са изпълнили заповедта „, сподели пред 24shumen.com Елка Александрова, главен специалист в кв. „Макак“.
Негодувание от издаването на спешната заповед на областния управител обаче, изрази кметът на село Велино инж. Димитър Димитров.
„Как да стане това, когато човекът ходи на работа. Това помислено ли е в Областната комисия или там еднолично се вземат решения. Само в Шуменска област е определен срок от 24 часа за премахване на животните“, заяви Димитров. Зам.-кметът по здравеопазване д-р Светлана Маркова обаче опонира на твърдението с аргумента, че решението е на Централната комисия и се отнася до Североизточна България, и е прибавена област Шумен.
Димитров попита ветеринарния лекар от ОДБХ д-р Недялков защо прехвърлят отговорността само на кметовете. „Къде бяхте вие? Защо ветеринарните лекари не са по селата? Заради ваши грехове, сега нас псуват“, негодува управникът. И попита, защо ветеринарните лекари били сред хората, само когато предстои имунизация на животните и те ще вземат пари от това.
Той съобщи за трогателен случай, когато възрастен човек си заклал „прасенцето „. През сълзи казал, че го сварява и го дава на кучето.
„Ситуацията е наистина драматична, но разберете, трябва да се изпълнят инструкциите на на Централната епизоотична комисия“, заяви д-р Недялков от ОДБХ Шумен. Той не изключи да има малки трагедии и катаклизми. В отговор обясни, че лекарите не били толкова много, за да бъдат навсякъде.
Кметът на село Панайот Волов Димитър Ботев беше категоричен, че контейнерите за смет трябва да бъдат затворени. При тях през три седмици минавали камионите, за да приберат преливащите боклуци. И така котки и кучета ги разнасяли из цялото село.
Д-р Маркова посъветва да бъде изготвен анализ, в кои части на селото контейнерите се препълват, за да се направи организация по премахването. Тя вече поставила болезнения въпрос на компетентните длъжностни лица.
От същия проблем – неприбраните боклуци се оплакаха и други селски кметове.
Многократно съм поставял въпроса за увеличаване на броя на съдовете за смет, заяви кметът Стефан Живков. До ден днешен обаче нямал никакъв отговор. Той обвини в“ пълно безхаберие“ хората, които отговарят да няма преливащи от боклуци казани. И обвини за това отдел „Екология“, а не общинското ръководство.
В село Царев брод пък ще се организира подписка срещу критичната ситуация със сметта и свикване на общоселско протестно събрание.
Той съобщи с гняв, че през лятото веднъж се минавало да се събира смет. И тази практика била уникална.
Живков заяви, че е безсмислено следващата седмица комисията да се събира, тъй като вече не е останало живо прасе. По данни на собствениците всички свине в Царев брод вече „били под ножа“.
Кметът изрази солидарност с изявленията на колегите си и апелира към ветеринарните лекари най-после да си влязат в ролята и да не допускат нерегламентирана продажба на марки прасета за угояване. Според него не било редно кметовете да издирват кой има прасе и да го предупреждават да ги регистрират и да купуват само от лицензирана фирма тип „А“.
Д-р Маркова съобщи, че ще бъде спазен срока за сформиране на комисии, които да проверяват кой е спазил и кой не, заповедта за унищожаване на прасетата.
Тя похвали селските кметове за положените усилия и драконовски мерки в Шуменска област, за момента да не са регистрирани заболели прасета от АЧС.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАварията, оставила част от Шумен на сухо е отстранена
Следваща статияЕкоинспекцията: Дишали сме чист въздух през май, юни и юли

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here