дом Култура Симфониета-Шумен за първи ще участва в Софийски музикални седмици

Симфониета-Шумен за първи ще участва в Софийски музикални седмици

0
ДЯЛ

На 21 септември Симфониета-Шумен ще участва във фестивала Софийски музикални седмици. На сцената в зала „България“ солистът Веско Стамболов – пиано и шуменските оркестранти , под диригентството на Станислав Ушев, ще представят произведения от Марин Големинов, Хенрик Горецки, „Дивертименто“ от Панчо Владигеров и „Ромео и Жулиета“ от Пьотър Илич Чайковски. Това обяви днес на брифинг диригентът на Симфониета-Шумен Станислав Ушев. Гастролът се реализира с финансовата подкрепа на Община Шумен.
За първи път оркестър от Шумен ще участва в престижния музикален форум. Поради малкият състав на Симфониета групата за София се допълва с музиканти от други градове. „Стандартния симфоничен оркестър се състои от 55 до 60 инструменталисти. Някога шуменският наброяваше 90 души“, припомни Станислав Ушев.
Преди концерта в зала „България“ ще бъде показана изложба от пана, проследяващи историята на първия оркестър, който се основава в Шумен преди 170 години и проследява оркестровото дело в града. Ще бъде направено ревю и на книгата на д-р Калина Василева, която е посветена също на историята на оркестровото дело в Шумен и България.
Преди изпълненията си в столицата Симфониета-Шумен ще представи фестивалната си програма пред шуменска публика на 18 септември в зала „Проф. Венета Вичева“.
Музикалният сезон в Шумен ще бъде открит на 1 октомври с концерт на Атанас Кръстев – виолончело. На 8 октомври е предвиден концерт на Пламена Мангова – пиано. Творческият календар на Симфониета-Шумен ще продължи с музикална вечер посветена на 75-годишнината на Атанас Куртев. Проявата е с дта 15 октомври, а на 25 октомври в на шуменска сцена ще гастролира украинският цигулар Роман Федчук.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия27 екипажа са заявили участие в рали „Стари столици“
Следваща статияВандали потрошиха част от Горското училище на Шуменското плато

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here