дом Други Седмокласник от Шумен ще представи България на 4-тата Европейска олимпиада по информатика

Седмокласник от Шумен ще представи България на 4-тата Европейска олимпиада по информатика

0
ДЯЛ

14-годишният Даниел Койнов от Шумен е най-младият участник в Четвъртото издание на младежката европейска олимпиада по информатика – eJ0I. Заради пандемията престижното състезание ще се проведе онлайн от 2-ри до 5-и септември, а символичен домакин е Грузия. Досега за участие са регистрирани 27 държави с по два отбора.
На 6 септември ще бъдат наградени виртуално медалистите.
„България ще бъде представена от отбори от Варна, София, Габрово и Плевен. Те ще бъдат базирани в Шумен. Състезанието се провежда с подкрепата на Школа А и В и Шуменският университет „Епископ Константин Преславски. Създадени са всички оптимални условия за работа на участниците”, съобщи д-р Бисерка Йовчева, преподавател в ШУ.
Според регламента на състезанието и утвърдените правила, всяка държава трябва да осигури платформа, място за националния си отбор. Трябва да се извършва запис на цялата надпревара и да бъдат спазвани изискванията за защита от COVID-19. Състезателите ще работят с еднакви лаптопи.
„Представените държави трябва да бъдат уверени в коректността на провеждане на състезанието, което ще бъде тежко. Ние си вярваме, няма съмнения за преписване”, сподели още Бисерка Йовчева.
„Университетът винаги е подкрепял българската състезателна информатика. Разполагаме с необходимия капацитет по отношение на материална база и преподавателски и експертен потенциал. Преподаватели и студенти ще осигуряват организационно и логистично платформата за успешно участие на българския национален отбор”, каза доц. Росица Давидова, зам.-ректор на Шуменския университет.
„Вълнувам се да участвам в такова мащабно състезание. Европейската олимпиада е мечта за всеки един млад човек. Ще покажа това, което мога”, заяви най-младият състезател Даниел Койнов. Той е убеден, че подготовката ще си каже думата. Но основната цел е хубавата емоция като преживяване.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПоставят видеокамери в четири села в община Велики Преслав
Следваща статияДПС отказа подкрепа на ГЕРБ за нова Конституция и свикване на ВНС

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here