дом Общество Санкция до 10 бона грози ОП „Чистота“ за замърсяване на Камчия с...

Санкция до 10 бона грози ОП „Чистота“ за замърсяване на Камчия с отпадъчни води от сметището

0
ДЯЛ

Наличие на значително замърсяване сочат резултатите от изследваната проба на повърхностни води от дерето, приток на р. Камчия, при моста във Войсковото стрелбище на учебния център в квартал „Дивдядово“, след точката на заустване на смесен поток отпадъчни води на Регионалното депо за неопасни отпадъци (РДНО) – Шумен. Това съобщиха от РИОСВ-Шумен.
За установеното замърсяване е връчен Акт за установяване на административно нарушение на Общинско предприятие „Чистота“, като предстои издаване на наказателно постановление по Закона за водите, който предвижда санкция в размер от 2 000 лв. до 10 000 лв.
След резултатите от водните проби днес бе съставен констативен протокол, с който са дадени предписания с оглед на обстоятелствата на Общинско предприятие „Чистота“ за прекратяване заустването на непречистени отпадъчни води, а на Община Шумен за почистване на руслото на дерето от наноси, отложения и утайки, образувани от заустването на инфилтратни води, съобразно затруднения достъп до дерето в посочения участък.
От анализираните основни физико-химични елементи за качество беше констатирано влошено състояние на повърхностните води по 15 показателя. Установените превишения в концентрациите на металите са много над стандартите за качеството на околната среда, сочат резултатите от пробите на Басейнова дирекция „Черноморски район“. Превишения в емисионните норми показват и анализите на водните проби от отпадъчни води на РДНО, взети по заявка на РИОСВ – Шумен.
Припомняме, че пробовземането беше извършено в отговор на подаден сигнал за изтичане на замърсени отпадъчни води в река Камчия, при който експерти на РИОСВ и БД „Черноморски район“, в присъствието на представители на Община Шумен и Общинско предприятие „Чистота“, направиха оглед на РДНО – Шумен и на старото сметище в квартал Дивдядово, както и на терена южно от двете депа. Тогава беше установено изтичане на води с тъмнокафяв цвят от охранителна канавка за отвеждане на повърхностните води, която зауства в дере с водосбор, недостигащ до р. Камчия и не беше наблюдавано преливане на инфилтратни води от ретензионните (събирателни) басейни. Тогава експертите констатираха следи от води с тъмнокафяв цвят във водосточна канавка, южно от ретензионния басейн на действащото депо, които са вследствие на възникнал авариен теч между старото и новото сметище.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтец Красимир Капитанов: Да помогнем още едно сърце – църква да тупти в Шумен
Следваща статияВодата само на три обществени чешми в Шумен е годна за пиене

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here