дом Здраве РФК призова аптекарите в Шуменско да подкрепят символичния протест на колегите си

РФК призова аптекарите в Шуменско да подкрепят символичния протест на колегите си

0
ДЯЛ

Районната фармацевтична колегия (РФК) в Шумен призовава аптекарите от областта да се присъединят към символичните протести на колегите си от страната. Това съобщи за 24shumen.com Мария Велинова – председател на РФК-Шумен.
Фармацевтите настояват за отлагане на въвеждането на системите за верификация и за реекспорт на лекарства. Това ще доведе до отлагане на закупуване на електронни четци. С такива устройства са снабдени около 5% от аптеките в област Шумен. Приблизителният брой на аптеките в Шуменско е 60. Това означава, че едва 3 аптеки в региона имат такива четци.
В знак на съпричасност към исканията, от РФК-Шумен призовават колегите си да облекат жълти жилетки и да поставят на видно място в аптеките исканията на фармацевтите.
Гилдията на аптекарите у нас се обявяват и против лишаване на пациентите от животоспасяващи лекарства, ограничаването на достъпа на болните до лекарства, чрез повсеместно ликвидиране на аптеките, обезценяване на труда на фармацевтите.
„Искаме незабавна промяна в политиката за снабдяване с лекарства. Ние подкрепяме нашите пациенти в справедливите им искания за навременна доставка на лекарства и правото им на жиот“, се казва в протестната декларация на фармацевтите.
Аптекарите настояват за отлагане на наказанията за неспазване на Делегиран регламент 2016/161, както искат над 200 000 фармацевта в цяла Европа. Отлагане на действието на Наредба Н-18 на НАП до съгласуването й със спецификите в аптеките. Въвеждане на електронно здравеопазване и електронна рецепта през 2020 година.Въвеждане на единни държавни цени на лекарствените продукти на територията на цялата страна. До задействането на електронното здравеопазване да се отложи въвеждането на специализираната системата към Изпълнителната агенция по лекарствата (ИАЛ) и системата по верификация. Справедливо овъзмездяване на фармацевтичния труд.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИ Община Нови пазар обжалва решение за финансова корекция по проект
Следваща статияЕкоинспектори провериха сигнал за оцветяване на река Поройна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here