дом Здраве РЗИ: Водата в басейните в Шуменско отговаря на всички изисквания

РЗИ: Водата в басейните в Шуменско отговаря на всички изисквания

0
ДЯЛ

През месец юни здравните инспектори от отдел „Държавен здравен контрол”, дирекция „Обществено здраве” при РЗИ – Шумен извършиха тематична проверка на плувните басейни на територията на област Шумен.
Целта на проверката беше да се установи дали всички функциониращи басейни на територията на област Шумен са подали уведомления за откриване на обект с обществено предназначение и спазват ли се изискванията по отношение качеството на водата в плувните басейни, съобщиха от Здравната инспекция.
Установи се, че на територията на област Шумен функционират 23 плувни басейна, от които 3 са от закрит тип (в гр. Шумен – ШУ „Еп. Константин Преславски“ и ДГ „Изворче“ и в гр. Плиска стопанисван от „Плиска-1“ ЕООД), а останалите 20 са открити, имат сезонен характер и функционират през летните месеци на годината. За всички има подадени уведомления в законоустановения срок.
Към 30 юни в регистъра на обектите с обществено предназначение на РЗИ – Шумен има вписани 23 плувни басейна, от които на територията на община Шумен – 8 броя, на територията на община Каспичан – 9 броя, на територията на община Върбица – 3 броя, на територията на община Велики Преслав – 2 броя и на територията на община Смядово – 1 брой.
До края на месеца има подадено 1 уведомление за разкриване на плувен басейн към къща за гости, който предстои да бъде проверен.
Всички проверени плувни басейни разполагат с пречиствателни съоръжения. Обеззаразяването на водата в басейните се извършва с биоциди на хлорна основа, с издадени разрешения от МЗ.
При проверките е осъществен контрол за спазване на изискването за изследване на водата в басейните от стана на стопанисващите ги фирми. Всички собственици са изследвали водата в басейна преди подаване на Уведомление за вписването му в Регистъра на обектите с обществено предназначение, воден от РЗИ – Шумен и впоследствие по установен график. Всекидневно се отчита нивото на остатъчен хлор, като резултатите се регистрират в дневник.
Във връзка с доказване безопасността на водата във функциониращите плувни басейни здравни инспектори от отдел ДЗК са взели проби вода, които са изследвани по следните показатели: активна реакция, перманганатна окисляемост, амоняк, нитрити, остатъчен активен хлор (свързан + свободен), микробно число, общ коли титър, ешерихия коли титър, ентерококов титър и стафилококов титър.
Резултатите от лабораторните анализи показват, че водата от инспектираните басейни отговаря на нормативните изисквания по изследваните химични и микробиологични показатели, гарантиращи ефективността на обеззаразяването и епидемиологичната безопасност.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЧетирима пияни мъже седнаха зад волана, рекордьорът с 1,89 промила
Следваща статияМасирани проверки на камиони и автобуси по пътищата в областта цяла седмица
loading...

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here