дом Здраве Регистриран е случай на нилска треска в Шумен

Регистриран е случай на нилска треска в Шумен

0
ДЯЛ

Регистрираха случай на нилска треска в Шумен. Общо четири са доказаните случая на западнонилкса треска у нас само за седмица. Това обяви шефът на НЦЗПЗ проф. Тодор Кантарджиев пред clinica.bg.
От специализираното издание става ясно още, че 84 годишен мъж от село Ботево, Ямболско, който е бил със симптоми на заразата е починал.
В началото на септември възрастна жена бе настанена в инфекциозното отделение на бургаската болница със симптоми на вирусното заболяване. В созополското село Атия са открити три мъртви щъркела, които със сигурност са били носители на заболяването.
Според специалистите само при 1 % от заболелите изходът е летален. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система. Заболяването протича безсимптомно при инфектирани хора, само в много малка част от случаите може да протече с неврлогична симптоматика във вид на менингити енцефалити.
„Въпреки, че НЦЗПЗ още през пролетта предупреди да се вземат мерки, които включват пръскане срещу комарите преди разлистването на дърветата и обработка на водоемите, вече започваме да броим жертвите на западнонилската треска. През лятото също предупредих, че може да се очаква болестта, защото има случаи в Сърбия, Румъния и в Южна Гърция“, коментира проф. Кантарджиев и допълва, че нашенските комари също пренасят заразата каза проф. Кантарджиев.
Нилската треска представлява остро инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус от семейство Flaviviridae. Oпределя се като арбовирусна инфекция, която се свързва със заболяванията жълта треска, денга и други, при които разпространителите на инфекцията са комарите, а клиничните прояви протичат с прояви на енцефалит.
Източници на заразата са комари от род Culex, които инфектират много често птици и животни. Заболяването не може да се предаде от човек на човек, а само, а само чрез преносителя на животни.
Резервоар на нилската треска са птиците. Комарите се заразяват чрез ухапване на болна птица, благодарение на вирусите, които циркулират в кръвта ѝ. Така всъщност комарите се превръщат във вектори /носители/ и разпространители на опасния вирус от заразени към здрави птици и другите животни.
Инкубационният период на заболяването трае от 3 до 6 дни. Голяма част от хората нямат почти никакви симптоми, а около 20% от заразените проявяват признаци при лека инфекция. Те включват главоболие и треска, умора, болки в тялото, кожен обрив и подути лимфни възли, болки в очите. При много малък процент от заразените, вирусът предизвиква тежки неврологични инфекции. Те включват възпаление на мозъка, както и възпаление на мозъка и околните му обвивки.
Не е изключено да се появи менингит и възпаление на гръбначния мозък. Симптомите на този тип заболявания включват силно главоболие, схващания във врата, висока температура, поява на дезориентация, болки в тялото, гърчове, изпадане в кома понякога, внезапна слабост или дори внезапна парализа.
Симптомите на нилската треска обикновено траят няколко дни, но при тежките форми на инфекцията, които засягат мозъка проблемите могат да продължат няколко седмици. Някои от неврологичните последици остават за постоянно.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕто докога ще е в сила смяната на часовото време
Следваща статияЧетири трупа са открити в частен имот в Каспичан

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here