дом Общество Разместване на местата на съветници довело до гаф в електронната система на...

Разместване на местата на съветници довело до гаф в електронната система на ОбС

0
ДЯЛ

С 3 гласа „въздържал се“, 1 „против“ и двама „за“ Правната комисия не прие предложението на общинския съветник от БСП Веселин Пенчев за нов избор на членове на десетте Постоянни комисии към ОбС поради несъответствия при гласуването. Установено е фрапиращо разминаване между отразения вот на някои от съветниците на монитора в залата и хартиените разпечатки. При гласуването за Правна комисия има 16 несъответствия, а 14 при комисията за екология и селско стопанство. 11 са при комисията по ТРСУ.
Според Пенчев тези несъответствия всъщност изкривяват представата на хората за нагласата на отделните политически сили. Не липсват и абсурди в разпечатката съветник от ВМРО гласува „за“ двама колеги от ДПС. Затова съветникът смята, че трябва да се анулира въпросното гласуване от 28 ноември и то да се проведе отново на предстоящата сесия.
Председателят на комисията адвокат Светозар Петков смята, че в случая се касае за техническа грешка, която е довела до разминавания в резултатите от гласуването.
Технически сътрудник на ОбС обясни, че е имало разместване на местата в залата, което е отразено и в компютъра. Но се оказало, че разместването трябва да бъде отразено и в системата за гласуване. На едно от местата не е извършено, откъдето идва и проблемът. Вотът на 12 съветници всъщност е отразен на старото място.
„Разместването е пропуск при настройката на системата. Разместванията се виждат и на схемата, която сме представили. Така вотът на един съветник се отразява като вот на друг общински съветник“, обясни председателят на ОбС инж. Красимир Минчев. Според него обаче това разместване не води до промяна на общия вот и това се удостоверява с разпечатка.
Изкривяване на вота като цяло няма, категоричен бе той. Корекция на допуснатото разбъркване може да бъде направена в случай, че съветникът желае това да бъде направено при сравняване на запазените данни. Процедурата обаче щяла да бъде сложна, тъй като имало 150 протокола.
Касирането на проведените гласувания не е целесъобразно ,обобщи председателят. Аргументите му, така ще се забави значително работата на ОбС. Отмяната на вота ще удължи прекъсването на работата на ОбС с поне още месец.
Инж. Минчев съобщи, че корекцията вече била извършена от техническия служител. А следващите гласувания ще отразяват реалния вот на всеки един общински съветник. Той уточни, че системата от далечната 2003 година е амортизирана и се нуждае от спешна замяна с нова, модерна. Както били оборудвани повече общини в страната.
Пенчев опонира на председателя, че не е чул и дума за нарушаването на Правилника с неизбирането на съветника Лили Петрова в нито една комисия, което било прецедент. „Отрязахме единия крак на съветника, без значение от коя партия е“, обобщи той.
А при изготвянето на дисертация или научен труд, при използването на архива, ще лъснат абсурдите пред избирателите – ВМРО подкрепя ДПС и обратно. Това вече е документ с невярно съдържание, което самият председател на ОбС е подписал. И го признава. А единственият начин да се оправи този тежък порок било повторното гласуване.
Адвокат Даниела Русева вижда като вариант гласуването да бъде обжалвано пред Административен съд. Но практиката не позволявала АС да се занимава с въпроси около вътрешното конституиране на ОбС. Ако се заведат дела, съдилищата ги прекратяват, обясни Русева.
Проблем е, че не е отразено вярно гласуването на всеки съветник, обобщи тя.
Разисквания последваха и по точката от дневния ред за определяне на цени за паркиране в зоните за платено паркиране, управлявани от общинско предприятие“Общински жилища и имоти“.
С 10% се увеличава абонаментното паркиране, съобщи управителят Юлиян Вълчев. Той разясни пред комисията защо паркинга на ул. „Марица“ над пазара вече е платен. В съботен и неделен ден натоварването било голямо, а с въвеждането на заплащане ще се нормализира. Вече е назначен и инкасатор.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИлиян Илиев: Цената на водата в Шуменско няма да се повишава!
Следваща статияОбщина Каолиново осигурява хранителни пакети на уязвими граждани

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here