дом Общество Продължава приемът на заявления за доставка на дърва за огрев

Продължава приемът на заявления за доставка на дърва за огрев

0
ДЯЛ
Снимка: СИДП

19 379 домакинства от Североизточна България са подали заявления към териториалните поделения на Североизточното държавно предприятие (СИДП) за отопление с дърва през настоящата зима. Те са поискали 159 428 кубически метра дърва за огрев. Това съобщиха от ведомството.
12 716 семейства вече са получили дървата си, като за да удовлетворят нуждите им стопанствата са добили 108 036 кубически метра дърва за огрев. Снабдяването върви ритмично, като поделенията продължават да приемат заявления от хора, които по една или друга причина не са подали молби към момента. На временен склад в стопанствата има добита дървесина и заявките се изпълняват бързо.
Експертите на Североизточното държавно предприятие съветват хората сега да си купят дърва за горене, за да могат до началото на зимата да изсъхнат, което ще доведе до отделянето на по-малко сажди и други вредни вещества. Най-добре е дървата да бъдат подредени под проветрив навес, за да могат да съхнат по-бързо, а и да не се мокрят през есента и зимата от падналите валежи. Важно е да се знае, че мокрите дърва тлеят дълго и в помещенията се отделят вещества, които са вредни за здравето на хората. Дървата с висока влажност не само че отделят вредни емисии, но и са с по-малка калоричност и доставят по-малко топлина. Употребата на дърва с влажност над 50% води и до други проблеми, например натрупването на повече сажди и катрани по комините на сградите. През последните години много често заради тези отлагания, през отоплителният сезон, възникват пожари.
Високата енергийна ефективност и екологичност на добре изсушените дърва се дължи на това, че сухата дървесина (с влажност под 20%) е с два пъти по-висока калоричност от суровата (с влажност над 50%), изгаря по-ефективно и съответно отделя значително по-малко сажди и мръсни и газове. Освен ограничаване замърсяването на въздуха, горенето на добре изсушени дърва с по-висока калоричност, води и до спестяване на пари за отопление. Намалението на разходите е с около 25% или средно 100 лв. за един отоплителен сезон.
Особено е голям проблема с използването на недостатъчно изсъхнали дърва за горене в Шумен. Градът е заобиколен от скален масив и през зимата заради ниското налягане се образува смог, който се задържа над населеното място в продължение на седмици.
Сега е момента хората, които ще се отопляват с дърва да ги закупят, за да се намали замърсяването на въздуха през зимата, категорични са експертите на СИДП.

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПилоти излизат на протест заради спирането на рали „Стари столици“
Следваща статияНад 400 римски монети, керамика и фибули откриха археолозите край Градище

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here