дом Здраве Продължава информационната кампания срещу Африканска чума по свинете

Продължава информационната кампания срещу Африканска чума по свинете

0
ДЯЛ

Днес Областната епизоотична комисия в Шумен проведе поредното си заседание, на което се обсъдиха мерките за ограничаване и разпространение на заболяването Африканска чума по свинете (АЧС).
Както вече 24shumen.com писа, на територията на областта няма установени болни животни, но всички прасета, които се отглеждат в задните дворове, намиращи се в 20-километровата зона около индустриалните ферми трябва да бъдат заклани.
Заместник-областният управител и председател на комисията Петко Шаренков представи информация за изпълнението на решенията на Централния епизоотичен съвет от 29 юли, според които в населените места на територията на всяка от общините в региона в 20 км зони около индустриалните ферми трябва да се преустанови отглеждането на свине в обекти тип „заден двор“. Петко Шаренков съобщи получени данни от кметовете на общините, според които мнозинството от стопаните са изпълнили тази мярка, като има единични случаи на изразено нежелание от страна на собствениците на прасета да бъде преустановено отглеждането на животни в личните стопанства. В община Велики Преслав двама стопани в селата Хан Крум и Мокреш не са се съобразили с решението, като общо над 200 прасета са доброволно умъртвени. За останалите общини информацията е, че прасетата са изклани, като в община Венец не се отглеждат прасета, а в община Върбица около 80% от животните са доброволно умъртвени, независимо че населените места там не попадат в 20 км зони около промишлени ферми. Заместник-кметовете на общините Шумен и Смядово заявиха съмненията си, че всички стопани за заклали прасетата си и съобщиха неофициална информация за случаи на укрити бременни животни. В Шумен вече е разпоредено общинските инспектори да обходят вилните зони, засилен е контрола и за изхвърлени животински продукти. Превантивните мерки се изпълняват във всички общини, от ОД на МВР и от структурите на администрацията, стана ясно от представената информация на заседанието.
По информация на д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен, към момента в област Шумен няма случай на заболели прасета от африканска чума. От 15 юли до сега в Националната лаборатория от област Шумен са изпратени 58 проби от домашни свине и 33 от диви свине и всички те са отрицателни.
Областната епизоотична комисия днес одобри допълнителни мерки с цел ограничаване разпространението на заболяването.
На общинските епизоотични комисии в 10-те общини на област Шумен бяха дадени препоръки да продължат с ежедневната информационна кампания с кметовете и жителите на малките населени места по всички въпроси, отнасящи се до ограничаване и недопускане на АЧС в региона. За изпълнението отговарят председателите на общинските епизооточни комисии.
Ще продължи засиленият контрол от структурите на ОД на МВР-Шумен на територията на цялата област за недопускане нерегламентирано транспортиране на живи свине и превозване на животински продукти с неясен произход по републиканските и общинските пътни мрежи на територията на област Шумен, реши още комисията.
От директорите на ОДБХ-Шумен, ОПУ-Шумен, РИОСВ-Шумен, ОД Земеделие Шумен, РЗИ-Шумен се изисква да засилят контрола по регламентираните /нерегламентираните/ паркинги и пътни отбивки по републиканските и общински пътни мрежи на територията на областта и ежедневно да предприемат мерки, с цел недопускане натрупване на отпадъци и нововъзникнали нерегламентирани сметища.
А директорите на СИДП-Шумен, РДГ-Шумен и председателят на ЛРД „Сокол“ трябва да продължат със стриктното изпълнение на набелязаните от тях мерки в горските /ловни/ стопанства.
От ръководителите на РИМ-Шумен /НИАР „Плиска и НИАР „Мадара“/, НИАР „Велики Преслав“ и ПП „Шуменско плато“, както и от управителя на „Шумен – Пътнически автотранспорт“ ООД се изисква да продължат с ежедневния мониторинг за недопускане на разпространението на болестта АЧС.
Директорът на ОДБХ-Шумен ще изготви план-график за работа на сформирани екипи по общини във връзка с изпълнението на решенията от заседанието на Централния епизоотичен съвет, проведено на 29 юли.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияКултурна панорама на Община Шумен за месец август
Следваща статияРемонтират Дома на археолозите във Велики Преслав

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here