дом Култура Преславското златно съкровище ще участва в изложба в столицата

Преславското златно съкровище ще участва в изложба в столицата

0
ДЯЛ

Преславското златно съкровище и рисувана керамика ще бъдат представени в експозиция в Националния археологически институт с музей в София. Изложбата ще бъде открита на 5 ноември, това съобщи за 24shumen.com директорът на музей Пламен Славов.
Това е най-мащабното представяне на столичния Преслав извън нашия музей, уточни той. Почти целият комплект от съкровището ще бъде показано във витрините на НАИМ.
Над 1 000 посетители само за няколко дни са успели да разгледат изложбата в местния музей „Среброто на траките“, сподели директорът. Експозицията ще остане до 14 февруари.
Най-голям интерес е проявен към украсата за конска амуниция.
„По принцип към траките винаги има интерес. Показваме нещо съвсем различно“, обясни директорът.
Изложбата е организирана със съдействието на НАИМ.
За първи път в старата столица гостуват 50 от най-представителните сребърни експонати от фонда на НАИМ – високо художествени произведения на тракийското ювелирно изкуство, съдове, украси за конска амуниция. А също и предмети за бита от благородни метали в тракийското общество и неговия елит.
Сребърните предмети са част от съкровищата, намерени край Синдел и с. Радювене, от където е уникален античен сребърен сервиз за вино.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПриемат заявления от родители за осигуряване на детегледачки
Следваща статияС над половин милион лева обновяват сградата на Община Никола Козлево

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here