дом Политика Президентът: За парламент ще гласуваме на 4-ти април

Президентът: За парламент ще гласуваме на 4-ти април

0
ДЯЛ

Подписах указ за провеждане на парламентарните избори на 4 април. Това каза в извънредно обръщение президентът Румен Радев.
„Във време, в което институции се изпразват от доверие и се сриват, подобно на пътищата, тротоарите, подпорните стени, изборите придобиват съдбовно значение. За първи път ще провеждаме парламентарни избори в условията на пандемия и масивен машинен вот.
От отговорността на институциите зависи здравето на хората, гарантирането правото на глас на всеки българин, ефективността и прозрачността на изборния процес”, каза още Румен Радев.
Президентът отбеляза, че отговорните органи трябва да обявят възможно най-скоро ясни здравни мерки.
Радев открои и необходимостта от промени в Изборния кодекс, които не бива да се изчерпват с осигуряване правото на глас на хората под карантина. Президентът очаква законодателят да разгледа и гласува и други важни предложения като гласуване по пощата на българите в чужбина, видеонаблюдение в изборните секции и излъчване на процеса на преброяване на бюлетините и оформяне на изборните протоколи, справедлив достъп до медиите от всички в предизборната кампания, премахване на ръчното броене на машинния вот.
Радев каза още, че очаква ЦИК в кратки срокове да даде възможност на всички политически субекти и обществени организации, които имат желание да участват в процеса на сертифициране и тестване на машините за гласуване. Да се разгърне активна кампания за обучение на администрацията и гражданите за машинния вот.
„Събитията от миналата година ясно показаха, че българите желаят промяна, която де се случи максимално бързо и да върне страната в руслото на демокрацията – кауза, която винаги съм подкрепял. Преодоляването на дълбоката криза, необходимите реформи и решения за възстановяване, модернизация и пълноценна европейска интеграция изискват час по-скоро да имаме легитимен парламент и активно, адекватно, действено правителство”, категоричен бе президентът Румен Радев.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИздирват 17-годишно момиче от Нови пазар
Следваща статияЕлектронни касови бележки ще заместят хартиените

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here