дом Общество Празник: Шумен чества 190 години от построяването на храм „Св. Възнесение Господне“

Празник: Шумен чества 190 години от построяването на храм „Св. Възнесение Господне“

0
ДЯЛ

Варненският и Великопреславски митрополит Йоан отслужи днес Божествена света литургия по повод 190-годишнината от построяването на най-стария храм в Шумен- „Свето Възнесение Господне“. На богослужението присъстваха кметът на Шумен Любомир Христов, председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев, областният управител проф. Стефан Желев и ректорът на ШУ проф. Георги Колев. Както и стотици шуменци, съпричастни към отбелязването на годишнината, ден след големия християнски празник „Въздвижение на Светия кръст Господен“.
По време на службата с офикия, духовна награда, бяха отличени отец Пламен от шуменския храм „Св.Св. Три светители“ и отец Неделчо , който служи в параклиса „Св. Георги Победоносец “ в с. Мадара.
Позовавайки се на евангелски текстове, в проповедта си, владиката засегна темата за преминаването на човек към духовно съвършенство. Като първото и важно условие е отричането от себе си. „Това значи да се отречеш от собственото си аз“, поясни архиереят. Той припомни страстите, които пречат, а именно самолюбие, сластолюбие, користолюбие, злоба и гордост. Според архиерея съществено за човека е вглеждането в себе си, да видиш помислите си, да осъзнаеш, че живееш в грях. И имаш нужда от Божията помощ.
„Днес честваме радостта от друго събитие – 190 години от построяването на този великолепен храм. Нашите българи са били уникални човеци, носели са вярата в сърцето си. Чувствали са, че трябва да има дом Господен. В сложното и трудно време, не е било лесно на тези, които са го градили“, заяви митрополит Йоан.
Той припомни служението на няколко митриполити и свещенослужители.
Този храм има важна роля в Шумен, както всяка друга църква с присъствието на хората в нея, отбеляза владиката. А с присъствието на свещеника, който отслужва светата литургия, той става жив и действен.
Архиереят даде висока оценка за служението на архиерейския наместник свещеноиконом Димитър Николов.
„Благодаря на кмета на града, който има определено добро отношение и който помага на Църквата. Той съдейства да започне изграждането на храм „Св.Райко Шуменски“ в кв. Тракия“, отбеляза със задоволство митрополит Йоан.
Това да си кмет, означава изпълнение волята на народа, но всяка власт е от Бога, поясни той.
За градежа на храма Варненска и Великопреславска митрополия ще преведе 26 хиляди лева, както обещахме, обяви той.
Според митрополита мястото, на което е изградена църквата „Св.Възнесение“ е свлачищно. Но се полагат грижи за изчистване на околното пространство.
Засегната бе и ролята на Общинския съвет в Шумен, както и на ктитори и дарители за благоустрояването му.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОбщо 18 медала за бойците на „Шуменска крепост“ от Държавното по кикбокс
Следваща статияОперират Цвета Караянчева, възстановяването й ще отнеме около месец

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here