дом Култура Подготвят средновековния събор „Магическата Мадара“

Подготвят средновековния събор „Магическата Мадара“

0
ДЯЛ

Подготовка на високи обороти е в ход за четвъртото издание за четвъртото издание на националния средновековен събор „Магическата Мадара“ И тази година ще бъде спазена традицията в подножието на Мадарските скали да бъде положена шепа пръст от Старите български земи.
Организатори на внушителното събитие на 22 и 23 юни са Регионалният исторически музей в Шумен, музеят в Националния историко-археологически резерват „Мадара“ и Сдружение за възстановяване на съхранение на българските традиции „Авитохол“ – Варна.
Посетителите на събора ще имат свободен достъп до средновековния начин на живот, бит, традиции, облекло, занаяти и воинско въоръжение по нашите земи. А също и да опитат от кухнята – обещават организаторите.
Ще се запознаят с традиционни занаяти – плъстарство, грънчарство, монетосечене, металопластика, изработване на брони, шлемове и защитно въоръжение.
На живописните поляни под Мадарските скали ще оживеят сакрални обичаи аз Еньовден, ритуали за лятното слънцестоене.
Гостите ще имат възможност да се потопят в мистичен барабанен ритъм.
На 22 юни, събота от 10.30 е предвидено официалното откриване.
В 11.30 е походът – поклонение пред релефа на Мадарския конник.
Изненади са подготвени и за най-малките гости – на 23 юни те ще могат да стрелят с лък.
Плакат: Регионален исторически музей – Шумен
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия„Dark Blue Inc“ изстреляха „Шумен Рок“ на световно ниво
Следваща статияШофьор мина на червено, блъсна патрулка (обновена, снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here