дом Общество Пещерата „Бисерна“ очаква първите си посетители, цената за вход е 10 лева

Пещерата „Бисерна“ очаква първите си посетители, цената за вход е 10 лева

0
ДЯЛ

Първата група от 12 души, които ще посетят пещера „Бисерна“ вече е сформирана. „Хора от третата възраст от Шумен ще са първите посетители“, съобщи директорът на Природен парк „Шуменско плато“ Васил Василев.
Цената за вход е 10 лева. Няма намаления за деца и възрастни.
Разрешеният престой в пещерата е един час. Максималният брой на посетителите за ден е 48. Те ще влизат на групи от 8 до 12 души. Служител на природния парк ще съпровожда туристите. По време на обиколката посетителите ще имат възможност да правят снимки, но само на определени места. Обходът на пещерата ще е съпроводен с беседа, която ще запознава туристите с характерните особености на природната забележителност.
„Бисерна“ ще бъде отворена за посещения всеки делничен ден от 10.00 часа. В почивните дни обиколки няма да има.
С този график „Бисерна“ ще приема туристи до 20 май. После пещерата ще бъде затворена, защото започва размножителния период на прилепите.
От средата на август до края на октомври природната забележителност отново ще е достъпна за посетители.
От ръководството на Природен парк „Шуменско плато“ очакват около 1 000 души да разгледат пещерата през тази година.
До пещера Бисерна експертите от Парка препоръчват да се стигне пеша, тъй като горската пътека не е подходяща за автомобили, тясна е и по нея има вода, която изтича от пещерата.
Пешеходните маршрути са два. Първият започва от парк „Кьошкове“ – маркиран е с бяло-оранжева маркировка. Това е маршрут М2 „Урок по горската пътека“. Другият начин да се стигне до Бисерна е от разклона за Шуменската крепост по пътя за вилата на община Шумен. Поставена е указателна табела, табели има и по целия този маршрут. Превозните средства могат да се паркират на асфалтовия път преди завоя за вилата на Общината, или малко по-навътре в гората, където има пейки и е по-широко. Оттам с върви пеша по указателните табели. Разстоянието от Крепостта до пещерата е около 2 километра.
„Бисерна“ е карстова пещера с дължина над 2 700 метра. Има долна и горна галерия свързани с постоянна вертикална връзка. Първото ниво на „Бисерна“ е подземна река.
Различни по големина и цвят сталактити оформят най-красивата част на пещерата на горното ниво.
Карстовите галерии са дом на 8 вида прилепи, чийто общ брой през миналата година достигна 2 000. Температурата в галериите е между 9 и 11 градуса. Влажността е висока. По тази причина специалистите от природния парк, препоръчват посетителите да носят връхни дрехи и удобни туристически обувки. Записвания за посещения се приеман на телефон 054 800 765 или на shplato@hotmail.com.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБързи на пътя: 654 нарушители на скоростта, 5 остават без книжка, автобусен шофьор с 800 лева глоба
Следваща статияМинистерството на отбраната финансира ремонти във Военния факултет в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here