дом Общество Памет: 120 години от рождението на генерал-майор Петър Хаджииванов

Памет: 120 години от рождението на генерал-майор Петър Хаджииванов

0
ДЯЛ

На 11 януари се навършват 120 години от рождението на генерал-майор Петър Хаджииванов – началник на щаба на Първа Българска армия във втората фаза на Отечествената война и един от началниците на ВА „Г. С. Раковски”. Това съобщиха от Военното окръжие в Шумен.
Петър Димитров Хаджииванов е роден на 11 януари 1900 г. в град Шумен. Бащата Димитър е книговезец, а майката – Василка е учителка. През 1914 г. завършва Шуменската мъжка гимназия, а през 1920 г. завършва Военно училище в София. Професионалният му път в армията започва като Командир на взвод в 7-ми пехотен Преславски полк от 1920 г. и завършва като Началник-щаб на ПЪРВА българска армия (февруари 1945 г.) и началник на Военната академия (от 1946 до 1948 г.). С полковник Хаджииванов се свързва успешното планиране и развитие на Дравската операция, както и последвалото българско настъпление към река Мур.
Петър Хаджииванов умира на 2 май 1984 г. в София.
В звание генерал-майор е произведен посмъртно през 1990 г.
Генерал-майор Петър Хаджииванов е награден с: военен орден „За храброст” ІІІ степен, 2 клас и ІV степен, 1 клас; съветски орден „Отечествена война” І степен; два унгарски ордена „Народна свобода”; югославски орден „Народна съпротива 1941-1944 г.”
Петър Хаджииванов е автор на книгите: „Кратка история на Отечествената война” (1958 г.), „Приносът на българския народ за разгрома на фашистка Германия” (1964 г.), „До Алпите с Първа българска армия” (1975 г.). Със съдействието на дъщерята на генерала Стефка Хаджииванова е издадена книга с негови спомени „Спомени (1900-1944 г.)”.
Понастоящем неговите наследници живеят в София.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Тийнейджър се напи здраво, с временна опасност за живота е
Следваща статияВ събота на битака в Шумен (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here