дом Култура Паметникът в Шумен навършва 38 години

Паметникът в Шумен навършва 38 години

0
ДЯЛ

На 28 ноември се навършват 38 години от откриването на Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“. Това съобщиха от Общинското предприятие „Туризъм, публични прояви и атракции“.
Общо 27 433 туристи са посетили Мемориала от началото на годината до този момент. От тях 5 707 са чужденци.
За близо четири десетилетия Паметникът в Шумен се утвърди като място за отдаване на почит към предците ни, място за сключване на граждански бракове, а от няколко години на територията на комплекса, с помощта на мобилни устройства, посетителите могат да се забавляват с играта „История със звън на мечове“ и пътуване назад във времето.
Тази година Мемориален комплекс „Създатели на българската държава“ е включен в категорията Туристическа атракция/обект и устойчивост на инвестицията на Годишните награди в туризма на Министерството на туризма.
Всеки желаещ може да гласува на адрес tourismawards.bg. В момента уникалният паметник води във временното класиране с 53%. Гласуването продължава до 6 декември.
Архитектурната част на “Създатели на българската държава” е утвърден символ на Шумен. Той се състои от две групи раздвижени бетонни форми, образуващи по-малки пространства. Техните обеми са допълнени с 21 скулптури в четири композиции и мозайка-триптих, символизиращи идеята за създаване, развитие и възход на държавата от VІІ до Х век. Чрез прилагане на светлосянката, всяка от фигурите, променя своето артистично въздействие върху посетителя. Галериите и нишите запазват интимността на съответните образи и подчертават отличителните белези на владетелите в историческата им мисия. Откъси от автентични надписи са естествен фон на фигурите и допълват разказа за управлението на владетелите. Преобладаващите златни тонове на паната са метафора на светлината – символ на християнството и писмеността. Мозаичните изображенията в стилово отношение повтарят византийските традиции и умело допълват въздействието на скулптурите.
Над цялата монументална композиция, на височина от 52 метра, доминира фигурата на лъв-символ на Българската държавност. Автор на Мемориалния комплекс е скулпторът проф. Крум Дамянов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБезплатна прожекция на новия български филм „Доза щастие“ в Младежкия дом
Следваща статияПри съседите: Банкова служителка присвоила близо 1 млн. лева, изпратила ги на … виртуален приятел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here