дом Общество Отстраниха двама с присъди от конкурса за съдебни заседатели

Отстраниха двама с присъди от конкурса за съдебни заседатели

0
ДЯЛ
Pixabay.com

32-ма са кандидатите за съдебни заседатели към Районен съд Шумен. „Близо сме до необходимата бройка – 35“, заяви председателят на комисията за избор на съдебни заседатели адвокат Даниела Русева по време на заседанието.
Въпреки, че са реабилитирани, двама от кандидатите са осъждани за умишлени престъпления и не бяха допуснати за участие в процедурата.
Единият е бил съден за документна измама, а другият кандидат за това, че „възпрепятствал достъпа на съседка до изба“.
На друг желаещ да правораздава участието му в пътно-транспортно – произшествие със средна телесна повреда не му попречи да продължи.
21-годишна студентка в Шуменския университет, специалност „Предучилищна и начална педагогика“ е най-младият кандидат. В надпреварата са и служители в Община Шумен, както и местен журналист.
11 от подалите заявления са с педагогическа правоспособност. В един от предоставените документи на комисията към Общинския съвет, която трябва да номинира най-добрите, било записано „Мога да работя с различни банкноти и валути“.
Друг желаещ пък е адресирал молбата си до „г-н управителя на Районен съд“.
За разлика от миналата година, когато мераклиите да участват в съдебния процес имаха претенции „да бъдат назначени на щат в съда“ сега е нямало куриозни случаи, констатира комисията.
„Кандидатите са информирани. Някои се притесняват от интервюто, което се провежда от комисията, но за подготвените хора не е проблем. Когато се заемаш да изпълняваш обществена функция, трябва да си наясно къде отиваш, какви са правата и задълженията по закон“, каза за 24shumen.com адвокат Даниела Русева.
Тя е обнадеждена, че в последните години кандидатстват за съдебни заседатели доста млади хора. А е имало години, когато всички били на пенсионна възраст.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияС годишен концерт хор „Бодра песен“ закрива творческия сезон
Следваща статияШумен и три села отново със сухи чешми в сряда

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here