дом Култура Откриха VI Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“

Откриха VI Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“

0
ДЯЛ

Тържествено откриха VI Международен конкурс за пианисти и цигулари „Панчо Владигеров“ в Шумен. Престижният музикален форум ще продължи до 7 юни и събра 40 млади пианисти и цигулари от Европа, САЩ, Китай, Корея, Тайван, Япония и България.
Тазгодишното издание е посветено на 120 години от рождението на бележития български композитор Панчо Владигеров.
Патрон на конкурса е председателят на парламента Цвета Караянчева.
Организатори на най-престижния конкурс за млади инструменталисти у нас са Министерството на културата, Община Шумен и фондация „Панчо Владигеров“.
Наградният фонд е в размер на 42 000 евро. Той се предоставя от Министерството на културата. Община Шумен осигурява 60 000 лева.
Председател на журито по пиано е Людмил Ангелов и членове Александър Розенблат, Борислава Танева, Войчех Свитала, Иво Калчев, Леонел Моралес, Ксун Пан. Председател на цигулковото жури е Минчо Минчев, а членове са Винсент Чао, Габриел Кроитору, Дора Бръчкова, Кеворк Мардиросян, Светлана Макарова и Юнг Ми Чо.
Тази вечер журито бе тържествено представено в залата на народно читалище „Добри Войников“. На церемонията присъства зам.-кметът на Шумен Найден Косев. Той приветства присъстващите в залата и отбеляза, че конкурсът е свидетелство за музикалните традиции, които Шумен е съхранил и пренесъл през времето.

Първият концерт в рамките на форума бе на пианиста Георги Черкин и цигуларката от Сърбия Ива Милетич.
Конкурсната програма на пианистите и цигуларите започва утре.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРежисьорът Андрей Слабаков става евродепутат с преференции
Следваща статияСлънчево на 28 май

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here