дом Общество Отзвук: Скандалът със затворения магазин в Нови пазар заради свинско, достигна до...

Отзвук: Скандалът със затворения магазин в Нови пазар заради свинско, достигна до Мая Манолова и КЗД

0
ДЯЛ

„Действията на Районно мюфтийство-Шумен с решението им да затворят магазина ми с мотив, че се продава свинско месо и алкохол са дискриминационни спрямо мен. Моля да предприемете необходимите мерки за преустановяване на тази забрана съобразно правомощията ви по закон”, това пише в жалба до Комисията за защита от дискриминация (КЗД)собственичката на магазина Анка Тодорова.
„В резултат на тези действия, преди месец получих нотариална покана да освободя търговския обект“, уточнява тя в друга жалба, до националния омбудсман Мая Манолова. Въпреки, че проблемът е местен, жалба до омбудсмана на Шумен не е изпратена.
И в двете жалби, предоставени на 24shumen.com Тодорова обяснява, че проблемът е възникнал вследствие на това, че в хранителния магазин продавала продукти, в които се съдържа свинско месо. Продажбата на алкохол, както искали от мюфтийството, била спряна. „Но не мога да преустановя продажбата на колбаси, тъй като дейността е именно като хранителен магазин“, продължава Тодорова. Тя аргументира отказа си с това, че чрез магазина издържа семейството си. А от мини-супера пазарували много хора, които отиват на работа рано сутрин. Работното й време било от 05.00 часа до 23.00 ч. Имала много клиенти, които са от турски произход и друг етнос, които са подкрепили подписката в нейна защита със 736 имена.
Тодорова припомня, че в съседство с нейното помещение има и други търговски обекти, които продават кебапчета и кюфтета и месни свински продукти, но Мюфтийството в Шумен, в качеството си наемодател подновило договорите с тях.
От документите става ясно, че Тодорова е собственик на хранителен магазин на ул.”Цар Освободител” №32 в Нови пазар. Тя стопанисва търговския обект като тогава получава разрешение от Общината за поставяне на преместваем обект. В онзи момент собственик на парцела била Общината и с нея е сключен договор за наем.
През 2004 г. обаче парцелът, върху който се намира суперът бил продаден на символична цена на Мюфтийството – Мюсюлманско изповедание гр. София, представлявано от Главния мюфтия д-р Мустафа Хаджи. Чрез Мюсюлманско настоятелство гр. Нови пазар сключили договор за наем, а всяка година с анекси удължавали действието му. До тази година обаче.
„Когато отидох в Мюфтийството в Шумен, секретарят ми даде да подпиша договора за наем. Аз го подписах, без да го прочета, защото имах доверие”, пише жалбоподателката. Тя твърди в документа, че секретарят я погледнал пренебрежително и й казал : „Погледни сега чл.4.3, т.10 от договора – нямаш право да продаваш месо и алкохол и ми се изсмя”.
Към жалбите е приложен снимков материал за местоположението на магазина, договори за наем и анекси към тях, както и подписка.
„Не е редно чрез закани какво да продаваш и какво не, от страна на мюфтийството, да се действа. Всичко е на етническа основа”, убеден е Марио Николов, един от редовните клиенти на магазина. Според него магазинерката била много добра с хората, без да ги дели на българи, роми, турци.
„Дали не искат да я махнат, за да сложат на това апетитно място друг, защото на ден оттук минават повече от 1 000 човека”, риторично попита той.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статия7 екипажа от Шумен застават на старта на ХХ издание на Мемориал „Валерий Великов“
Следваща статияОтварят пещера „Бисерна“ за туристи на 8 април

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here