дом Общество Около 9 000 лева ще влязат в местната хазна от такса „домашно...

Около 9 000 лева ще влязат в местната хазна от такса „домашно куче“

0
ДЯЛ

Около 9 000 лева за 2019 година ще бъдат приходи в местната хазна от таксата за домашните кучета. Това каза за 24shumen.com началникът на отдел „Местни данъци и такса битови отпадъци“ в Община Шумен Илиана Симеонова.
Местната управа прехвърля плащането на таксата за домашен любимец към отдел „Местни данъци“ през 2016 година. От тогава до момента са подадени 1 220 декларации от собственици на домашни кучета. Общо 24 000 лева са заложените приходи от 2016 до 2019 година. Събрани са над 15 000 лева.
Таксата за дворно куче по селата в общината е 5 лева, а за глезените домашни любимци в града, стопаните им трябва да плащат по 12 лева. Хората с увреждания не плащат такса за домашно четириного.
На 31 март изтича крайният срок за плащане на таксата за домашен любимец. „Всяка година расте броят на притежателите на кучета, които плащат налогът“, уточни Илиана Симеонова.
Стопаните на нечипирани и нерегистрирани четириноги плащат глоби по Наредба 1. Първоначалната санкция за нерегистрирано куче е 50 лева и предписание до 7 дни кучето да се чипира и получи паспорт. При неизпълнение на изискванията, глобата е 200 лева.
През миналата година от 59 акта наложени на стопани на кучета, 30 са за свободно пуснати четириноги извън определените места. „Имахме дори случай на куче, пуснато без каишка и надзор на детска площадка“, разказа главният инспектор „Контрол по чистотата“ Борислав Станев и добави, че глобата за това е от 50 до 100 лева.
Глобите за нерегистрирани домашни любимци са около 20 за миналата година.
Чипирането и регистрацията на домашни кучета се извършва от ветеринарните лекари. Те изпращат справка в Общината за новорегистрираните четириноги.
Снимка: Pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПротестите свършиха, 2 месеца тишина и… горивата скочиха!
Следваща статияАПИ: 148 952 е-винетки са издадени на хора с увреждания

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here