дом Общество Около 15 000 туристи са посетили Археологическия музей във Велики Преслав през...

Около 15 000 туристи са посетили Археологическия музей във Велики Преслав през летния сезон

0
ДЯЛ

Около 15 000 туристи са посетили Археологическия музей във Велики Преслав през летния сезон. Активният туристически поток е започнал от средата на юли, като над 98% от посетителите на музея са български туристи – семейства и малки групи, каза за 24shumen.com директорът на Археологическия музей Александър Горчев.
През август и септември се отчита нарастване на посещенията в музея и резервата, въпреки че няма наваксване на изоставането спрямо предходните две години, когато само музеят е посещаван от 30-40 000 туристи. Неблагоприятната тенденция се свърза с влиянието на пандемията от COVID-19.
Със затварянето на музея през март се отчита рязък спад на посетителите. Отпаднали са и редица договори, сключени от Археологическия музей в рамките на две туристически изложения. Не е пристигнала нито една чуждестранна група по близо 13 договора с туристически фирми. Липсвали са ученическите екскурзии и групите с пенсионери. Кратко е било и археологическото лято- на старините са работили два екипа, като в разкопките на едната група са помагали близо 25 чуждестранни студенти по археология и реставрация. Въпреки неблагоприятната тенденция, от Археологическия музей не спират с инициативите по представяне на богатото културно-историческо наследство на Велики Преслав. „Не мога да кажа, че 2020 година е добрата година за нашия музей и резерват, но се стараем да не прекъсваме връзката с хората, които обичат историята. На нашите платформи в уеб пространството са достъпни образователни филми и онлайн разходки из залите на музея, публикации на материали и находки“, заяви Александър Горчев. Поредните две събития, които организира музеят- изложба „Съкровищата на земята и човека“ и лекция „Втората огърлица в преславското съкровище“, са посветени на Деня на народните будители- 1 ноември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияОтборна титла и 9 златни медала за бойците на СК „Шуменска крепост“ от Държавното по кикбокс
Следваща статияНови 2 243 заразени с COVID-19 у нас, в Шуменско са 60

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here