дом Култура Обявиха Теодор Ушев за най-влиятелния аниматор в света през последните 25 години

Обявиха Теодор Ушев за най-влиятелния аниматор в света през последните 25 години

0
ДЯЛ
Снимка: Теодор Ушев

Теодор Ушев е обявен за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 години. Това обяви на страницата си във Фейсбук световноизвестния български творец.
Признанието за Ушев идва след проведена анкета от организаторите на фестивала “Animac” в Испания. В допитването са включени водещи историци, куратори и критици. Анкетата е проведена по повод 25 годишнината на фестивала “Animac”.

Снимка: Теодор Ушев

По този повод Теодор Ушев написа: Какво начало на годината! Да бъда начело на тази класация за най-влиятелен аниматор в света за последните 25 г. е неочаквано за мен, признавам. Не само защото аз съм в анимацията едва от 15 г. (първият ми професионален филм е от края на 2005). А защото в този списък има майстори, доайени, от които съм се учил и пред които се прекланям. Аз не смятам, че съм по-добър от тях. Но тази анкета ми дава утехата, че може би това, което съм създавал през тези години, и което толкова обичам да правя, е имало смисъл.
Анкетата е организирана от кураторите на анимационния фестивал в Лерида (Animac) и Културния център на Барселона начело с Каролина Лопез. В нея участват 25 специалисти и историци от цял свят.
Теодор Ушев е български мултимедиен артист, режисьор и графичен дизайнер. В последните 15 години работи за Националния филмов съвет на Канада.
В творческата си биография има повече от 15 филма. Те му носят над 200 международни награди по цял свят, включително и номинация за Оскар, Кристал от Анси, Почетен медал от Френската академия за филмово изкуство Сезар и Награда за най-добър късометражен филм на Асоциацията на чуждестранните журналисти в Холивуд ( Златен Глобус).
Теодор Ушев е член на Американската Академия за филмово изкуство AMPAS, кавалер на Ордена на изкуство и литература на Франция.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗа първи път предварителен кандидатстудентски изпит за Шуменския филиал на МУ-Варна
Следваща статияМодернизирана линия за прахово боядисване заработи в „Алкомет“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here