дом Общество Община Шумен ще следи за качеството на дървата за огрев

Община Шумен ще следи за качеството на дървата за огрев

0
ДЯЛ

Дървата за огрев, които ползват домакинствата трябва да са сухи. Дървесината не трябва да е обработвана с бои, лакове и други химикали, както и да има следи от различни материали. Това припомнят от Община Шумен във връзка с приближаващия отоплителен сезон. Изискванията са са част от Наредба № 6 от 7 октомври 2019 г. на Министерството на земеделието, храните.
Община Шумен информира, че в изпълнение на компетенциите си ще осъществява контрол по условията и реда при използването на дървесината за битово отопление, като при извършването на проверки при необходимост ще привлича представители и на други компетентни ведомства.
Спазването на наредбата е част от общите усилия на държавата и на гражданите за подобряване качеството на въздуха и намаляване високите нива на емисии на фини прахови частици от битовото отопление.
Дървесината, която се използва за битово отопление, трябва да отговоря на следните изисквания:
1. Да е суха;
2. Да не е обработвана повърхностно с бои, лакове, смоли и лепила;
3. Да не е импрегнирана или да е претърпяла друга химична обработка;
4. Да не е свързана/примесена с други вещества и материали, включително текстил, пластмаси, гуми или други петролни продукти.
Дървесината за битово отопление се съхранява покрита, върху подложки на сухи и проветриви места.
В наредбата са посочени и нужното време за изсъхване на дървата.
В изпълнение на чл. 7, ал. 1 от Наредбата продавачът на дървесина за битово отопление задължително трябва да информира купувача към коя от категориите – сурова или суха, е дървесината, предмет на продажба.
Лицата, които издават превозни билети за транспортиране на дървесина по чл. 211 от Закона за горите, задължително вписват в него към коя от категориите – сурова или суха, е дървесината, предмет на продажба.
Спазването на изискванията за съхранение и използване на дървесина за битово отопление е отговорност и задължение на лицата, които я ползват.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБойко Борисов: Готов съм още днес да подам оставка
Следваща статияЖителите на Климент отлагат блокадата на пътя Шумен-Силистра

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here