дом Общество Община Велики Преслав ще подготви проект за възстановяване на военни паметници

Община Велики Преслав ще подготви проект за възстановяване на военни паметници

0
ДЯЛ

Община Велики Преслав ще изработи проект за цялостно възстановяване на два военни паметника и плочи с надписи, открити в двора на църквата в село Златар. Ако проектът бъде одобрен, Администрацията ще потърси и финансиране от Министерството на отбраната, съобщиха от Военно окръжие Шумен.
Засега е известно, че въпросните паметници са осветени през 1924 година. Изписани са имената на 54 -ма редници, загинали в Балканската война 1912-1913 г. и в Първата световна война.
Монументът бил проектиран и изграден в ателие в Шумен „В.Станчев“. Надписът гласи „Поклон пред ваша храброст борци. Мир на душата ви во век“. Върху втория личат имената на петима участници в Отечествената война.
Според експертите състоянието на паметниците, а най-вече на плочите е много лошо. Засега те са почистени с водоструйка, по указания на специалистите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСхемите за директни плащания ще бъдат разяснени в Шумен
Следваща статияСлънце и положителни максимални температури

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here