дом Общество Обвиниха Нено Димов в безстопанственост

Обвиниха Нено Димов в безстопанственост

0
ДЯЛ

Прокуратурата обвини, вече бившият министър на околната среда и водите, Нено Димов в безстопанственост, за това, че в продължение на близо 20 месеца е разрешавал водоползване за промишлени нужди от язовир „Студена“ край Перник, въпреки че обема на водоема е бил критично малък. В този период от време Димов многократно е бил уведомяван, че язовира е с намален обем.
Нено Димов остава в ареста за 72 часа и ще му бъде поискана постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.
Това бе обявено по време на брифинга в Съдебната палата в София. На него присъстваха говорителят на главния прокурор Сийка Милева, шефът на Спецпрокуратурата Димитър Петров, наблюдаващият прокурор Ангел Кънев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.
С действията си Димов е нанесал щета за над 11 000 000 лева. За това престъпление наказанието е от 2 до 8 години затвор.
Като министър на околната среда и водите Димов е утвърждавал и разписвал графиците за водоползване от язовирите. „Той е бил информиран за намаления обем на язовир „Студена“, но не се е съобразил с това. Дори има месеци, в които е разрешавал ползване на по-големи количества за промишлени нужди“, заяви Сийка Милева.
Водоползването от „Студена“ за промишлени нужди в посочения срок е довело до сегашната водна криза в Перник, която остави над 90 000 души без вода.
От прокуратурата обявиха, че ако Нено Димов бе изпълнил служебните си задължения в момента в язовира щеше да има над 7 000 000 кубика вода, а Перник нямаше да е на воден режим.
В хода на разследването са събрани 48 тома доказателствен материал, който предстои да се разгледа в цялост.
Проверки са разпоредени на всички ВиК дружества в страната, стана ясно от думите на главния секретар на МВР Ивайло Иванов .
Снимка: 5gmedia.bg
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНено Димов подаде оставка
Следваща статия200 милиона лева не влизат в бюджета заради нерегламентирани превози

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here