дом Общество Няма регистрирано ново огнище на Африканска чума по свинете в областта

Няма регистрирано ново огнище на Африканска чума по свинете в областта

0
ДЯЛ

Овладяна е ситуацията след регистрирането на двете огнища на болестта Африканска чума по свинете, които бяха обявени в стада от „Източнобалканска свиня“ на територията на община Смядово. Това съобщиха от Областната дирекция по безопасност на храните на редовното заседание на Областната епизоотична комисия, водено от областния управител проф. Стефан Желев. „Извършват се клинични прегледи на животновъдните обекти-фермите, които са извън 10 км зона. Проверени са 3 промишлени свиневъдни обекти и една ферма тип „А“, като инспекторите не са констатирали клинични признаци на заболяването“, съобщи д-р Наташа Баева, началник отдел „Здравеопазване на животните“ в ОДБХ Шумен. По думите й са взети четири проби от умрели животни в две от фермите и резултатите са отрицателни за наличие на Африканска чума по свинете. Общо за последната седмица са изпратени 51 проби от свиневъдни ферми, като за 10 все още се чакат резултатите. Девет са изпратените проби от отстреляни свине, чакат се резултатите за три от тях.„Извършено е преброяване, при което е установен общ брой на свинете в област Шумен около 68 000 броя“, уточни д-р Баева. Седем са промишлените свинеферми, 12 са тип „А“ и 14 стада от породата „Източнобалканска свиня“. „Предстои вземане на кръвни проби от фермите, които са в определените 3 км и 10 км предпазни зони около огнищата на Африканска чума по свинете в община Смядово за установяване на статуса на животните, като действията впоследствие ще са съобразени с резултатите“, каза още д-р Наташа Баева.
Д-р Нели Маринова – началник отдел„Контрол на храните” при ОДБХ Шумен, запозна членовете на комисията със Заповед № РД11-1858/05.09.2019 г. на Изпълнителния директор на БАБХ, касаеща извършването на проверки на всички обекти одобрени, съгласно Регламент 1069/2009/ЕС на територията на област Шумен, относно събирането, съхранението, предаването, транспортирането, преработването и обезвреждането на странични животински продукти, в частност на кухненски отпадъци. Според д-р Маринова контролът на кухненските отпадъци е непрекъснат, активно се работи от август миналата година след откриването на първия случай на АЧС.„От миналата година извършваме ежедневни проверки и всяка седмица изготвяме доклад, тъй като кухненските отпадъци са риск за епизоотично разпространение на Африканска чума по свинете при необезвреждането и използването им за храна на свинете“, каза д-р Маринова. През миналата седмица инспекторите от ОДБХ са проверили два обекта за бързи закуски, четири кафеаператива и една механа, установено е нарушение в едно от заведенията за бързи закуски.
Следващото заседание на Областната епизоотична комисия е насрочено за 17 септември.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЖест: Кметът на Върбица финансира екскурзията на младежи в Истанбул
Следваща статияИззеха 200 гр тютюн без бандерол от дома на 48-годишен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here