дом Култура На 21 ноември Православната църквата отбелязва Въведение Богородично

На 21 ноември Православната църквата отбелязва Въведение Богородично

0
ДЯЛ
Снимка: Pixabay.com

Днес Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. В българския народен календар той е отреден за Ден на християнското семейство.
Според библейската история, на този ден, 21 ноември, Света Дева Мария е въведена в Йерусалимския храм, за да служи предано на Светия Господ Бог – обещание дадено пред него от родителите й Йоаким и Мария. Когато изкачва 15-те стъпала до входа, тя е едва 3-годишна, но сякаш невидима сила и решителност я тласкат напред към ръцете на Първосвещеник Захария, неин покровител и благочестител. Тя остава да живее в смирение и служба докато настъпва времето да се омъжи и да изпълни житейската си мисия – да стане Божия майка. И когато този ден настъпва, Мария е поверена на грижите на доста по-възрастния й родственик Йосиф.
Празникът Въведение Богородично е един от дванадесетте големи християнски празници, почитан и от православните християни, и от католиците. Той поставя начало на Коледните пости и на зимните празници, а в народния фолклор предсказва метеорологичното време през следващата година.
Днес Света Богородица се приема за най-големият закрилник на семействата, на жените и на децата. Денят на християнското семейството се явява едно своеобразно завръщане към деня, в който едни родители доброволно предават своята дълго чакана и лелеяна рожба в служба на Господ. В православните храмове се изнася иконата, изобразяваща как невръстната Богородица пристъпва към своя приемник. А католиците получават Свето причастие.
След литургия семейството се събира у дома, около огнището или в помещението, което най-силно ги сплотява, а на трапезата се слагат вкусни гозби, топла погача и червено вино. Тъй като Денят на християнското семейство съвпада с Коледните пости е разрешена храна, която не е мазна или от животински произход. Позволени са и олио (зехтин) и риба, като по този начин се отчита значимостта на празника, събиращ заедно семейството както на Коледа. Вместо риба могат да се приготвят безгръбначни морски дарове (октопод, миди, скариди, калмари, рапани). Към питката можете да поднесете и мед. Следобед се посрещат гости, а масата остава нераздигната през нощта, за да може Света Богородица да се почерпи и да благослови къщата.
21 ноември е прекрасен повод да покажем на близките си колко много ги обичаме и колко много означават те за нас. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините, затова го посветете на най-близките си хора и се заредете с много любов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменка дарява кръвна плазма, Общината организара безплатен превоз до Варна
Следваща статияШуменско е на 13-о място в страната по заетост на работната ръка

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here