дом Култура На тържествена сесия отличиха носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и...

На тържествена сесия отличиха носителите на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура

0
ДЯЛ

На тържествена сесия на Общинския съвет днес кметът Любомир Христов връчи отличията на тазгодишните носители на „Наградата на Шумен“ за изкуство и култура. Гости на тържественото събитие бяха депутатите от Валери Симеонов, Емил Димитров, Димитър Александров, д-р Румен Генов, Иван Иванов областният управител проф. Стефан Желев, официална делегация от румънския град Браила, ректорът на Шуменския университет проф. Георги Колев, духовници от двете основни вероизповедания в България, дейци на културата, общественици.
Преди това традиционно празненствата за Деня на Шумен започнаха с тържествено издигане на флаговете на България, Европейския съюз и града. Пред входа а общината знамената бяха издигнати от изявени шуменски ученици. С кратко слово към присъстващите се обърна кмета на града Любомир Христов. Той припомни, че празникът на 11 май ни връща към началото на българската държавност. Към онези събития, които отреждат на Шумен ролята на люлка на българската духовност. Към историческия избор на нашите предци от първите две столици Плиска и Велики Преслав. Към началото на християнството у нас и разпространението на кирилицата като официална писменост. Към времето, когато се полагат основите на българската културна идентичност. Когато тук се създава едно от първите български читалища. Когато се играе първото българско театрално представление. Когато Сава Доброплодни, Добри Войников и Васил Друмев поставят началото на модерната образователна система и на българското литературно творчество.
Христов отбеляза, че отново в Шумен, през 1813 година, се провежда и първото гражданско честване на братята Кирил и Методий, което дава основание на шуменци да изберат 11 май за свой празник като израз на стремежа към утвърждаване на заветите на първоучителите.
В обръщението си кметът подчерта, че Шумен е град с минало и богата история, град с настояще и бъдеще, който живее с динамиката на своето време.

Тържественото заседание на Общинския съвет бе открито точно в 11 часа от председателя на Общинския съвет проф. Борислав Беджев. В началото на заседанието прозвучаха химните на България, Европейския съюз и Шумен. Слово пред присъстващите произнесе проф. Борислав Беджев. Той припомни, че Шумен е люлката на духовността в България. Проф. Беджев изтъкна ролята на Плисковско-Преславската книжовна школа и първенството на Шумен през Възраждането. Председателят на Общинския съвет припомни достиженията на шуменци в развитието на европейската и световна култура, върховете в спорта. „Да работим за благоденствието на Шумен, България и Европа“, призова от проф. Стефан Бежжев.
Развълнуван от тържествения момент кметът на Шумен Любомир Христов наруши протокола и не произнесе предвиденото празнично слово. От трибуната в сесийна зала той се обърна към всички шуменци и каза: Всеки, който живее на тази благословена земя, пропита с история и духовност има право да бъде горд. Нека всички загърбим ежедневните си ежби. Нека се обединим и да работим, за да превърнем Шумен в модерен европейски град. Заедно можем. Честит празник, шуменци!
Поздравления в празничния ден поднесоха съветниците Веселин Пенчев, Метин Джамбазов, Добрин Чайлев.
Със силни думи към присъстващите се обърна Валери Симеонов. „Шумен е символ на духовността, държавността, символ на България“, заяви Симеонов.

Награждаването на заслужилите шуменци започна с връчването на сребърен почетен знак „Златен век“ на музикалния деятел и педагог Жанета Кацарова. Отличието се присъжда от Министерството на културата за приноса на Кацарова в развитието на българската култура и идентичност.
Лично кметът Любомир Христов и председателят на Общинския съвет проф. Борислав Беджев връчиха „Наградата на Шумен“ на всички отличени за постиженията си през 2018 година в сферата на изкуството и културата.
В раздел „Литература“ наградата получи Марияна Костова. За изобразително изкуство бяха отличени художникът Красимир Арсов и преподавателите от катедра „Визуални изкуства, теория и методика“ на Шуменския университет.

Наградата за музика бе за смесен хор „Родни звуци“.

Актрисата Стефани Лечева и екипът на спектакъла „Нирвана“ получиха отличието в раздел „Театрално изкуство“. „Наградата на Шумен“ получи и на Народно читалище „Напредък-1869“ в категория „Дейци на културата и дарители“ .
В категория „Танц“ формация „Емоушън“ се окичи с колективната награда.

Призът за „Архитектура“ получиха Красимир Стефанов и Явор Генов.
В раздел „Фотография, видео и кино творби“ бе отличен Огнян Блъсков.
В кулминация на церемонията се превърна връчването на званието „Почетен гражданин“. Тази година то бе присъдено на треньорът по вдигане на тежести Иван Лечев и общественикът Нико Майеров.

При получаване на отличието Иван Лечев не можа да сдържи вълнението си и от очите му рукнаха сълзи. При окичването му с почетния знак цялата зала стана на крака и бурно аплодира треньорът, който даде на България олимпийски, световни и европейски шампиони във вдигането на тежести.
Тържествените събития по повод празника на Шумен – 11 май ще продължат през целия ден.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияИзложба за града и за децата на Шумен
Следваща статия450 мажоретки демонстрираха елегантност и грация в центъра на Шумен (снимки)

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here