дом Икономика На трудовата борса: Търсят се предимно неквалифицирани работници

На трудовата борса: Търсят се предимно неквалифицирани работници

0
ДЯЛ

Бюрото по труда в Шумен обяви новите работни места за идната седмица, предаде репортер на 24shumen.com.
Сред тях се забелязва тревожната тенденция за набиране на неквалифицирана работна ръка. От изнесените близо 100 работни места, само три изискват наличието на висше образование. Позициите са за преподаватели по английски език, география и философия.
Най-масово се търсят общи работници, сервитьори, продавачи и работници в производството.
Предлаганите заплати често са малко над минималната за страната. От там идва и разминаването между предлагане и търсене.
Анкета на 24shumen.com показа, че младите хора не са склонни да започнат да работят за минимална заплата.
“ Не ме устройва, ако започна ще имам повече разходи, за да ходя на работа“, каза Мария Великова, която е завършила училище тази година и търси работа, за да помага на семейството си.
Други от анкетираните млади шуменци посочиха работата по морските курорти като по-добра алтернатива, а трети казват, че ако не си намерят работа тук, ще заминат в чужбина при приятели.
Това отговаря на част от обезпокоителните данни на статистиката, според която само през 2016 година населението на област Шумен е намаляло с малко над 1200 души.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПострадалите от Хитрино се вдигат на протест, кметът ги подкрепя
Следваща статияМъж опита нова схема за измама, после се отказа

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here