дом Култура Находка: Част от средиземноморска раковина откриха археолози в Стария Преслав

Находка: Част от средиземноморска раковина откриха археолози в Стария Преслав

0
ДЯЛ

Уникална находка – средиземноморска раковина, използвана в Испания за възпроизвеждане на звук, откриха археолозите д-р Мария Манолова и д-р Петър Димитров от НАИМ при БАН. Екипът работи в северната част на Средновековния град до Владетелската базилика заедно със студенти от Хърватия, Словакия, Испания и Италия.
„Попаднахме на част от спираловидна черупка на голям охлюв. Може да се нарече изненада, тъй като тя не е характерна за нашия район. Определено е внесена“, заяви за 24shumen.com д-р Мария Манолова. В Испания такъв детайл е използван за възпроизвеждане на звук в сигнална тръба, уточни тя.
Според нея е интересен фактът, че раковината е открита в пласт от края на XX или началото на XI век, а е дошла от топлото море. Възможно било да е използвана и като сувенир.
Продължава проучването на терен с църковен некропол, уточни археологът.
Тук са разкрити 13 гроба на възрастни и деца. Но това не било изненада за археолозите, тъй като се касае за некропол. С напредването в северна посока броят на гробовете намалявал. И това било знак, че проучвателите излизат от територията на некропола.
Извън него били ясни очертанията на монументална сграда, преди Владетелската базилика.
Тази част от вътрешния град е била заселена и ще открием архитектура, смята д-р Манолова.
При разкопките са открити фрагменти от преславска рисувана керамика, части от рисувани икони. Намерената голяма желязна игла се определя като доказателство за съществувал по-късно занаятчийски квартал.
Министерството на културата финансира с 20 хиляди лева тазгодишните разкопки.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияРотарианци дариха на МБАЛ Шумен уред за обезвреждане на опасни отпадъци
Следваща статияЗатварят временно за движение част от улица „Август Попов“

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here