дом Спорт Най-добрите шахматисти се събират в Шумен за Национална купа „Стоян Иванов“

Най-добрите шахматисти се събират в Шумен за Национална купа „Стоян Иванов“

0
ДЯЛ

Национална индивидуална купа „Стоян Иванов“ ще събере в Шумен най-добрите родни шахматисти от 26 до 28 юли в зала „Арена Шумен“. Това съобщи на брифинг днес председателят на Спортен клуб по шахмат „Шумен“ Атанас Димитров.
Очаква се в надпреварата да участват близо 80 състезатели. Записванията продължават до 10.30 часа в петък, 26 юли.

„Състезанието е вписано в календара на Националната федерация по шахмат. То е с ранг на национална купа. Това издига престижа на шуменския шахмат. След Пловдив, Шумен е вторият град у нас, където се провежда турнир от подобно ниво“, обясни Атанас Димитров.
За отбора на Шумен ще се състезава един от най-именитите родни шахматисти гросмайсторът Васил Спасов.
Състезанието започва на 26 юли в 10.30 часа. Партиите ще се играят по Швейцарската система, при която всеки ще срещне деветима противници без да отпада.
В партиите по ускорен шахмат времето за мислене е 20 минути плюс 10 секунди. При блица противниците ще имат по 3 минути за ход плюс 2 секунди, добавени по часовник.
Входът за състезанието е свободен. Зрителите в зала „Арена Шумен“ трябва да пазят пълна тишина. Забранено е ползването на мобилни телефони и устройства. „Зрител, чийто телефон звънне ще бъде помолен да напусне залата“, уточни Атанас Димитров.
Шахматните дъски за състезанието са осигурени с подкрепата на Военния клуб в Шумен.
Организатори на престижния турнир са Спортен клуб по шахмат „Шумен“ и Община Шумен. Той се провежда под патронажа на кмета на града Любомир Христов.
„Националната индивидуална купа на името на Стоян Иванов затвърждава Шумен като един от центровете на шахмата у нас. Благодаря на местната власт, която безрезервно подкрепя развитието на този спорт в града“, каза още Атанас Димитров. Той обясни, че вече е започнал ремонтът на бившата сграда на ОДК, където ще се помещава Спортния клуб по шахмат „Шумен“.
Припомняме, че с решение на Общинския съвет, имотът бе даден за ползване на клуба за срок от 10 години. По договор в първите четири години клуба е задължен да вложи 85 000 лева за ремонт на сградата. Парите идват от благодетели на шахмата. Обновяването на имота вече започна, а един от най-големите дарители на клуба е шуменецът Илиян Хараланов – директор на фирма „Соловей соди“.
Амбициите на ръководството на Клуб по шахмат в областния град е, след като се нанесат в новата база, броят на децата, които се занимават с шах да достигне 100. В момента малчуганите, трениращи в клуба са около 50.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСпипаха крадла, отмъкнала 155 лева от 80-годишен пенсионер
Следваща статияМалко, но от сърце: 3% повече бебета са родени през 2018-та в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here