дом Криминале Над 2 500 души от Шуменско получиха съвети как да се пазят...

Над 2 500 души от Шуменско получиха съвети как да се пазят от ало измамници

0
ДЯЛ

Над 2500 жители от Шуменско присъстваха на инициативата на Областната дирекция на МВР в Шумен „Заедно можем да спрем телефонните измами“
От жертва на телефонни измамници, журналист, вербуван за помагач и полицейски служители, присъстващите получиха съвети как да се предпазят от измами по телефона.
Всичко започна с обаждане на домашния ми телефон. Улисана в грижите си реших, че говоря с мой познат. Успя да ме заблуди. Поиска ми пари, трябвали му да купи изгодно климатици. Измами ме, и предадох на непознати всичките си спестявания. Сама им казах по телефона къде живея, сама им казах колко лева имам, сама казах имената на своите близки те използваха всичко това много добре. Така започна разказът на 68-годишна жертва на телефонни измамници пред присъстващите в зала „Арена Шумен“.
Хора от третата възраст бяха поканени в инициативата на шуменската полиция „Заедно можем да спрем телефонните измами“. Целта беше възрастните хора да бъдат запознати с цялата измамна схема и да знаят как трябва да реагират, ако попаднат в такава ситуация.

Журналистът от вестник „Монитор“ Красимир Крумов разказа как е бил вербуван от измамниците да им помага. Обещанията били за атрактивно и много добро заплащане. С негова помощ са предотвратени седем измами.
„Помня всеки един от хората, при които ме пращаха да вземам пари. Сред тях имаше болни, възрастни. Всички бяха уплашени. Обяснявах им, че това е измама. Вярвам, че след всичко, което се говори тук няма да напиша за нито един от вас, че е бил измамен по телефона“, обобщи Красимир Крумов.

Полицейските инспектори Мая Цветкова и Галин Господинов разказаха как започва всеки опит за измама. Обясниха какви са най-честите сценарии и как измамниците държат в подчинение хората със заплахи. „Заплахите са много описателни. Те са за живота – вашият или на член от вашето семейство. Жестоки са. Казват, че ще режат крайници, ще вадят очи и всичко, което е нормално да ви изплаши, обясни инспектор Цветкова. Плашат ви и затварят телефона. Следва ново обаждане. Отново от непознат, който лъже, че е полицай. Успокоявате се, защото смятате, че сте защитени. И вие сте готови да помогнете. И така ви лъжат да си дадете всички пари и ценности. Искат ли ви пари по телефона трябва да знаете, че това е измама“, допълни инсп. Господинов.
Всички присъстващи получиха листовки със съвети за предпазване от телефонни измами. Превантивната кампания завърши с гала- концерт на група „Сигнал“, танцов ансамбъл „Луди млади“ при СУ „Сава Доброплодни“ в Шумен и Славка Калчева. Инициативата „Заедно можем да спрем телефонните измами“ се проведе с любезното съдействие и финансова подкрепа на фирма „ Алкомет“ АД и Община Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШуменец се напи и … започна да стреля в заведение
Следваща статия30 000 000 лева дългове са разплатени за 3.5 години от местната хазна

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here