дом Здраве Набират кръводарители, прекарали COVID-19 за създаване на рековалесцентна плазма

Набират кръводарители, прекарали COVID-19 за създаване на рековалесцентна плазма

0
ДЯЛ
Снимка: Рixabay

Кампания за набиране на кръводарители, прекарали COVID-19 се организира в страната. Това съобщиха от Националният център по трансфузионна хематология.
Плазмата на преболедувалите или тези, които са били носители на вируса на COVID-19 може да съдържа антитела, които имунната им система произвежда в борбата с вируса. Тази плазма може да бъде трансфузирана на пациенти с COVID-19, за да се подпомогне тяхното възстановяване и шансовете за оцеляване.
Всеки желаещ да дари реконвалесцентна плазма COVID-19 трябва да е бил доказан носител или да се е възстановил от коронавирус.
Желателно е донорите да са на възраст между 18 и 55 години, с телесно тегло повече от 50 килограма.
Желаещите да дарят кръв трябва да са здрави и да не приемат лекарства. Задължително условие е да са изминали поне 28 дни от последните им клинични симптоми, ако са боледували. Клиничните симптоми включват температура, задух, кашлица и др.
Донорите са задължени да представят пълен набор от документи, осигурени от болницата, в която са лекувани или от РЗИ, установила наличието на инфекция.
За преболедували:
1.Болнична епикриза за:
Доказана COVID-19 инфекция с PCR тест за търсене на вирусна РНК в назофарингеален секрет или положителен серологичен тест за SARS-CoV-2 антитела след преболедуване.
За карантинирани:
1 А. Документ от РЗИ, удостоверяващ установено носителство на COVID-19 и дата на освобождаване от карантина.
2.ЗАДЪЛЖИТЕЛНО отрицателни резултати от тестване за COVID-19 от една или повече назофарингеални проби. Това гарантира безопасност на околните и персонала.
Участието в програмата за получаване на Реконвалесцентна плазма COVID-19 изисква по-специално внимание към дарителите. За тази цел се препоръчва предварително уговаряне на дата и час за даряване. След като дистанционно по телефона се изясни дали са налице всички условия за даряване на Реконвалесцентна плазма COVID-19. Регистрират дата и час, в които дарителят трябва да посети трансфузионния център. Там се извършва преглед от лекар, правят се предварителни изследвания на кръвни показатели и за Хепатит В, Хепатит С, СПИН и сифилис.
След приблизително един час, когато приключи предварителната диагностика и ако всички резултати са в норма, се пристъпва към плазмафереза. Самата процедура отнема приблизително един час. След нея на дарителя се осигурява възможност да се възстанови и с това процесът приключва.
За повече информация във връзка с възможностите да се дари Реконвалесцентна плазма COVID-19, моля контактувайте с медицинските специалисти на НЦТХ на следните телафони: 02 92 104 86, 02 92 104 74, 02 92 104 77, 02 92 104 20.
Производството на рековалесцентна плазма от преболедували от COVID-19 е нова дейност в световен мащаб и в България, която обаче е регулирана от приложимите източници на право.
В България съгласно медицински стандарт по трансфузионна хематология, единствените структури, имащи право да произвеждат кръвни съставки (включително плазма от цяла кръв чрез афереза), са центровете по трансфузионна хематология. Те са лечебни заведения по Закона за лечебните заведения, създадени от държавата и единствените структури в трансфузионната система, при които с цел ефективен контрол, съответстващ на европейските и световни стандарти за производство на кръвни съставки, нормативно е установено наличието на производствено отделение. Центровете осъществяват дейността си и според синхронизираните с международните национални правила за добра клинична, лабораторна и производствена практика, както и спорд изискванията на Закона за кръвта, кръводаряването и кръвопреливането и подзакновите актове по неговото приложение.
С оглед на делегираните методични функции в тази област, Националния център по трансфузионна хематология е създал организация за оказване на консултативна, организационна и методична помощ на лечебни заведения и медицинските специалисти, както и възможности за информация на лицата потенциални донори, преболедували от COVID-19, на телефонни линии и контактите, публикувани на електронната страница на центъра. За повече информация тук.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияПри съседите: Задържаха за 72 часа мъж, убил с бетонен кол свой роднина
Следваща статияКритична е ситуацията в МБАЛ- Шумен! Медицинският персонал не достига

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here