дом Общество Любомир Христов: Истинският коректив на управлението са гражданите

Любомир Христов: Истинският коректив на управлението са гражданите

0
ДЯЛ

– Административният съд потвърди избора Ви за кмет на Шумен. Не бяха констатирани нарушения и купен вот, както твърди БСП в жалбата си. Очаквахте ли подобен развой, г-н Христов?
– Разбира се, макар че не бих искал да коментирам решенията на Административния съд. Аз самият смятам, че кампанията беше наистина доста оспорвана. Но не мисля, че е имало, а и не съм забелязал фрапиращи нарушения. Също и не съм получавал информация от колеги или от наши представители в ОИК за такива нарушения. Затова мисля, че решението на съда е обективно. То се основава на извършената проверка на протоколите от избирателните секции, които бяха посочени.

– Как Вие лично, а не Вашият щаб, разчетохте изборните резултати?
– Изборните резултати може би бяха повлияни от странични, при това доста негативни събития, които се случиха и които бяха използвани от нашите опоненти да натрупат дивиденти. Мисля, че голямата ВиК авария импулсивно насочи част от избирателите да накажат управляващите. В това число и мен като кмет, като гласуват срещу или изобщо не отидат да гласуват. По време на изборите ние не си позволихме да водим негативна кампания, за разлика от нашите опоненти. Давам си сметка, разбира се, че вероятно и ние като управляващи не сме успели да убедим гражданите и да спечелим доверието на повече хора, не сме успели да бъдем максимално отворени и да популяризираме това, което правим.

– Направихте ли си изводи?
– Разбира се. Анализирахме това, което получихме като резултати. Ще продължим да работим, но и ще коригираме поведението си. Ще се съобразим с гражданите. Те искат да бъдат информирани, но и да се чува повече тяхното мнение, техният глас. Явно не сме го правили достатъчно. Ще продължим срещите си с хората и ще обясняваме какво предстои да бъде направено.

– Продължавате ли със същия екип или да очакваме нови имена?
– Засега продължавам с този екип. Но това не означава, че няма да има промени. В момента, когато намеря подходящите лица, както за редови служители, така и за ръководни кадри, ще разберете.

– Не мога да не Ви попитам, лидери на определена политическа партия водиха ли с Вас разговори за назначаването на заместник-кмет от техните среди, директори на дирекции, заради оказаната подкрепа?
– Не съм водил никакви разговори. Нашите опоненти от БСП твърдят, че сме подкрепени от ДПС. Готов съм да ви покажа резултатите по секции, за да видите, че това, което се говори, категорично не е вярно. Напротив, в секциите, където се знае, че има повече техни избиратели, нашите резултати са намалени на балотажа, а опонентите ни са ги увеличили двойно. В секциите, за които се говори, че се е увеличило гласуването на избирателите – 37 и 38, резултатите са в пъти повече за опонента ни от БСП.

– Основната Ви цел през първия мандат беше финансовата стабилизация на общината. Постигнахте я. Кои са приоритетите в управленската ви платформа през новия мандат?
– Да, постигнахме финансова стабилност, но за съжаление, все още имаме да връщаме немалко кредити, които са останали. Така че продължаваме със строгата финансова дисциплина като приоритет и през следващия мандат и разумното разходване на общинските средства.
И все пак, ще заделим повече средства за кварталите и селата, за ремонт на улици, на читалища и за благоустрояване. Ще продължим работа по обновяването на спортните бази в общината. Ще развием доброто сътрудничество с Индустриалния парк, за да помагаме на бизнеса в Шумен и за намаляване, колкото е възможно на административните тежести.
Правим анализ на всички приходи, които ще влязат в общинския бюджет и обявих, че не предвиждаме промяна в данъчните задължения на гражданите. Вече обявих, че няма да увеличаваме данъците, нито такса „смет“.

– В равносметката за предишните четири години управление съзирате ли някакви пропуски?
– Да, сигурно има пропуски, след като разликата в изборните резултати е минимална. Неминуемо всяко управление носи и негативи, особено когато трябва да се вземат непопулярни решения.

– Преструктурирането на общинските предприятия ефективен ход ли беше и ще продължи ли?
– Да, смятам, че преструктурирането на тези предприятия беше едно добро решение. Като пример мога да посоча строителното предприятие, което създадохме и което пое текущите ремонти на общинските обекти. Предприятието по чистотата за сметосъбиране и сметоизвозване също се оказа успешен ход. Знаете, че започнахме неговото оборудване. Предстои да закупим още техника. Ще открием още нови работни места. Забелязах обаче неща, които лично на мен не ми харесват. И в тази насока ще се опитаме да променим структурата. Но пак да кажа, че всичко се прави с единствената цел за по-доброто поддържане на чистотата на града и за подобряване на обслужването на гражданите.

– Благоустрояването на селата, предвижда ли се асфалтиране на улици, които са в окаяно състояние?
– Вече посочих, че благоустрояването на кварталите и на селата ще бъде един от нашите приоритети през този мандат. Ще започнем с малките населени места. Много от селата имат проблеми с водата. Там, където има възможност, ще бъде подменена част от водопреносната мрежа. Ще работим съвместно с ВиК дружеството. Отново искам да подчертая, че ВиК е държавно предприятие, а общината има определен процент. Обновяването на ВиК инфраструктурата е изцяло в ръцете на дружеството, но Общината не може да стои безучастна, защото засяга хората в града и малките населени места.

– А как ще се справите с вандалите, които рушат създадени придобивки? Последният случай – разбитата Младежка сфера.
– Това е много голям проблем. Стопроцентово решение не може да бъде намерено. Ще потърсим подкрепата на младежки структури, на учебните заведения. Ще поискаме да се водят информационни и разяснителни кампании. Ще правим беседи с учениците, но и родителите трябва да поемат своята отговорност и да говорят с децата по тази тема. Направеното е за нас, за децата ни, за младите хора. Младежите си бяха създали едно много приятно място, като сферата, където да се събират, да споделят, да решават заедно проблемите си. И намериха се трима малчугани, които изпотрошиха създаденото с любов от техни по-големи връстници. Ако се разговаря с тези деца, те сигурно ще се срамуват от това, което са извършили. Важна е ролята на семейството, на учителите, важни са разговорите и възпитанието.
Благодаря специално на медиите за тяхната нетърпимост. След като отразиха вандалския акт подробно, още на следващия ден доброволци се организираха и възстановиха пораженията само за часове. И аз се радвам, че беше показан и добрият пример, за да не насаждаме само негативното, с което, за съжаление, трудно успяваме да се преборим.

-Обещахте да намалите бюрокрацията – да се съкрати времето за издаване на разрешителни като условие за облекчаване на бизнеса и привличане на инвестиции. Превръща ли се това пожелание в реалност?
– Това вече е реалност. Ако разговаряте с нашите инвеститори, които работят в Индустриалния парк, може би ще получите отговора, който търсите. Общината оказва съдействие и това една от причините за 4 години да бъдат привлечени толкова много инвеститори.

– 23-ма инвеститори вече има в Индустриалния парк. При последното си посещение в Шумен, премиерът съобщи за нова, немска компания. Каква е формулата за създаване на добър инвестиционен климат, освен доброто партньорство между общината и ръководството на Индустриален парк?
– Посещението на премиера Борисов съвпадна с това на немските инвеститори, с които водим разговори за изграждане на предприятие за преработка на битовите отпадъци. Те пожелаха да се срещнат с министър-председателя да споделят какви са им намеренията и каква ще бъде ползата от изграждане на такова предприятие. Разбира се, изключително важни са и условията, които се предлагат, имам пред вид добрата инфраструктура на парка.

– Много граждани недоволстват срещу проявеното високомерие и надменност от някои общински служители. Как ще се справите с този проблем?
– Да, аз съм съгласен, че все още обслужването на гражданите не е на необходимото ниво. Бих ги призовал, когато забележат такова отношение да не замълчават, а да информират. Могат да дойдат кабинета ми, никого не съм върнал. Или в приемния ден. Или да го съобщят с писмо на сайта на Общината. Има и специално поставени за тази цел кутии на първия етаж в центъра за информация и обслужване. И ако действително има такива наши служители, ще предприема мерки. Освен това, при постъпването на всеки един от служителите, провеждаме срещи и обясняваме, че администрацията трябва да работи в услуга на гражданите. Ето, това е още един приоритет, по който ще продължим да работим и през следващите четири години. Свикнали сме обаче да говорим само за лошите неща. Искам все пак да ви кажа, че на седмицата получавам по няколко писма и за добро отношение и обслужване от наши служители, похвали за добре свършена работа. Длъжен съм да отбележа и положителното в работата на колегите, за което им благодаря.

– Не мога да не Ви попитам, очаквате ли диалогът между общинската администрация и Общинския съвет да бъде ефективен и в интерес на гражданите, при това многообразие от политическо представителство.
– Това беше стремежът ми през първия мандат. Ще продължа по същия начин и ще търся съгласието в Общинския съвет. Всички ние трябва да работим за гражданите на Шумен, за да продължи градът ни да се развива, да има добри икономически показатели, да съхраняваме и развиваме, това което имаме. И това е нашата цел.

– Обещахте да търсите подкрепата на съгражданите си. Виждате ли в тях коректив или корективът ще бъде БСП, както обяви техният лидер?
– Не бих искал да навлизам в политически разпри, но в същото време и не съм съгласен, че точно БСП могат да бъдат коректив. Виждате какво става между тях самите. Струва ми се, че първо трябва да намерят своя коректив и чак след това да се представят за такъв. Категорично обаче съм съгласен, че коректив на управлението са гражданите.

– Запазвате практиката за приемен ден на кмета. Помагали сте за разрешаване на различни житейски казуси. Това, че можете да помогнете на хората, носи ли удовлетворение?
-Със сиг урност ще продължа да провеждам такива приемни дни и през този мандат. Смятам, че тези срещи са много полезни, както за хората, които идват при мене със своите проблеми, така и за самия мен. Понякога приемните дни се превръщат в някаква степен и във вид контрол върху работата на общинската администрация. Имам пред вид това, че при мен идват много граждани, а аз научавам от тях много неща, които са свързани с администрацията. Понякога положителни, понякога не толкова приятни. Гражданите търсят нашата подкрепа, стараем се да намерим подходящите решения. Забелязвам, че шуменци не разделят проблемите институционално, а за всяко нещо търсят кмета – по здравни проблеми, битови проблеми, кражби, за паднало дърво, несветеща лампа, разбит тротоар. За всичко.
И това е нормално. За това ни избират да работим за гражданите.

24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлизо 100 благодетели ще получат сертификати и плакети за Деня на шуменските дарители
Следваща статияНаграда „Света Варвара“ за най-добрия артилерист

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here