дом Култура Лауреати от Международен фестивал по класическа китара с концерт в Шумен

Лауреати от Международен фестивал по класическа китара с концерт в Шумен

0
ДЯЛ

Концерт в Шумен утре ще изнесат лауреатите от IV издание на Международния фестивал по класическа китара Плевен 2018. Това съобщиха организаторите на събитието.
На шуменска сцена ще концертират Майкъл Бътън от Великобритания и Александър Южанин от Русия. Изявата на талантливите китаристи е от 19.00 часа в къща-музей „Панчо Владигеров“.
Проявата е част от националното турне на китаристите, а целта е да се популяризира свиренето на китара сред младите.
Александър Южанин е един от най-успешните и талантливи млади руски китаристи. Само на 14 години той вече има повече от 20 международни отличия, от които 14 първи награди. През 2018 той успява да спечели Международните конкурси в „Guitar Art”- Сърбия, Международен Фестивал на китарата в Плевен и Тесалоники, Гърция.
Александър е роден през 2005 г. в град Москва. Започва да учи класическа китара на 7 годишна възраст. Понастоящем неговият учител е Дмитрий Иларионов в „Първо училище по изкуствата“ – гр. Москва
Участва в майсторски класове с преподаватели от цял свят: Андреа де Витис, Никола Монтела, Атанас Уркузунов, Костас Тосидис, Габриел Бианко, Фотис Куцотодорос, Костас Коциолис, Томас Оферман и др.
Александър има активна концертна дейност, като солов изпълнител, гост в кaмерни състави и ансамбли и солист на оркестър. Неговите последни проекти включват участия на престижни международни руски фестивали, сред които: “Moscow Atumumn 2018”; “Grand and rising stars”, както и участие в швейцарския проект „Home orchestra”.
Роден в Бъркшир, Майкъл Бътън учи в младежката катедра на Кралска музикална академия, Лондон, където е двукратен носител на наградата „Нисък щрайх”. Продължава обучението си в академията в класа на Майкъл Люин. През първата година от следването си печели наградата на Джулиан Брийм и наградата Нерви/Бодрато, като полуфиналист на Международен китарен конкурс „Мишеле Питалуга”, Алесандрия. През 2014 г, след завършване на бакалавърска степен с отличие става първият китарист, спечелил наградата на „Клуба” на Кралската музикална академия. Носител е също на престижни отличия, като наградата „Айвър Майрантс” и тази на Дейвид Ръсел.
Изявява се като солист на оркестрите на Бъркшир, Уиндзър, Ансамбъл „Berkeley at The Forge” и др. Изнася солови рецитали в Германия, Италия, Холандия и Белгия. След участието си в Международен китарен фестивал в Лондон, става член на платформата „Млади артисти”.
Усъвършенства уменията си в майсторски класове на изтъкнати музиканти, като: Лео Брауер, Роланд Диенс, Джулиан Бизантайн, Едоардо Катемарио, Антигони Гони, Крег Огден, Дейвид Ръсел и Фабио Занон.
Занимава се активно с камерна музика и си сътрудничи с китаристи, изпълнители на духови инструменти, струнни квартети от Кралска музикална академия. Изучава теорба с Джейн Глоувър по повод участие в академичната оперна продукция „Язон” от Роберто Кавали.
Майкъл проявява силен интерес към музика от съвременни британски композитори и също към британския ренесансов репертоар за лютня, както и връзката между двете епохи. Той осъществява първо изпълнение на пиесата „Елегия – В почит към Даулънд” от Тимоти Боуърс. Подготвя издаване на солов албум, посветен на музиката на Джон Даулънд.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСоциален проект осигури трудова заетост за 28 лица в Смядово
Следваща статияМедицинският колеж в Шумен обявява Ден на отворените врати в края на март

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here