дом Общество КСУДС-Шумен навърши 15 години

КСУДС-Шумен навърши 15 години

0
ДЯЛ

Комплексът за социални услуги за деца и семейства (КСУДС) в Шумен навърши 15 години. По повод юбилея социалната институция получава висока оценка в специален доклад. В документа се посочва, че през първите пет години от съществуването си, комплексът е подкрепял средно годишно 450 клиенти, през вторите пет години 1600 и през третия пет годишен период по 1150 клиенти.
В груповите програми през годините са се включили стотици деца, родители и професионалисти.
По програма „Училище за бременни“ са проведени 66 групи и са подкрепени над 700 бъдещи майки; програма „Позитивно родителство“ е създадена в помощ на родители на подрастващи деца и базирана на подхода „Резилианс”- развитие на уменията за общуване, доверие и приемане на детето; проведени са над 200 „Работилнички за родители, в програмата „Възпитание без шамар – Как с любов и уважение да наложим на детето си граници” са се включили 350 педагози от ЦДГ Шумен и родители на деца до 6 годишна възраст. Има постоянно работеща „Група за самопомощ на осиновени и осиновители”, а 338 родителите са преминали през „Програмата за обучение на кандидат осиновители”.
В услугата Звено „Майка и бебе“ 119 бременни жени и майки, и 107 деца са получили подкрепа с цел превенция на изоставянето, като над половината са жертви на насилие. До 2015 година е активна услугата „Център спешен прием“, където е осигурена 24 часова подкрепа за 350 деца и 45 майки. За много от децата това е предотвратило настаняване в институция и са получили помощ и за преодоляване на симптомите на насилие.
В първите години от старта на услугата Център за работа с деца на улицата са обхванати всички просещи и скитащи деца от Шумен. Центърът се превръща в своеобразно „семейно пространство за децата“. Цялостната организация на дейностите в момента преминава с активното включване на децата във всички процеси.
Ваканционната програма за деца също се е утвърдила и превърнала в търсена от родителите на деца, които без да заплащат получават спокойствие и сигурност. В ателиета от програмата децата усвояват социални умения, получават образователна подкрепа, имат образователни и спортни дейности и се учат на толерантност.
„Петнадесет години следваме мисията си да бъдем полезни на хората, които се нуждаят от подкрепа за да се справят с житейски трудности, да сме до тях, с тях, търсейки достатъчно добри отговори за добруване на децата и техните семейства, основани на техните права, на принципите на равенство, солидарност и социална справедливост. Петнадесет години следваме и мисията за професионализиране социалната работа с деца и семейства, за развитие на познанията, които да са ни опора на уменията в работата, за издигане на статута на социалния работник, на помагащия специалист“, заявяват от КСУДС-Шумен.
Приоритетите в работата на социалната институция през последните години са:
· Превенция на раздялата на децата и техните семейства;
· Гъвкавост и отвореност на услугите към нуждите на потребителите, в зависимост от индвидуалната им оценка, стимулиране участието на хората при подобряване качеството на услугите в КСУДС;
· Гарантиране достъпа до услугите на комплекса и посредством мобилност и интегриран подход;
· Постигане на промяна в живота на хората, дошли при нас, чрез осмисляне и разбиране на природата на трудностите, откриване и мобилизиране на своите възможности за справяне, откриване на на смисъла и значението на това, което правим заедно с клиента за самия клиент;
· Задълбочване на концептуализирането на работата, осмислянето и връзката между теория и практика, мястото на специалиста, избора на подход и техника за работа по конкретния случай.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНа ход: Акция „Достъпност за всички“
Следваща статияПрофилактични ехографски прегледи за роми и хора със затруднен достъп до болници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here