дом Общество Кметът Христов: Убеден съм, че ще постигнем разбирателство по казуса „Белокопитово”

Кметът Христов: Убеден съм, че ще постигнем разбирателство по казуса „Белокопитово”

0
ДЯЛ
sdr

Подписка до премиера Бойко Борисов са изпратили жители на село Белокопитово с молба за съдействие досегашният кметски наместник Алекси Чолаков да не бъде назначаван за нов мандат. Документът съдържа 85 подписа от общо 110 жители на селото и е депозиран в Община Шумен.
„Вместо да обединява хората, Чолаков ги разделя. Не разрешава на нашите прекрасни деца да играят в Читалището. И те са принудени да се събират в една разрушена сграда – бивш родилен дом. Наличните игрища са изоставени и не се поддържат. В същото време читалищната сграда е отворена само за определен кръг хора”, пише в писмото до министър-председателя Борисов.
С проблема е запознат и кметът на община Шумен Любомир Христов.
Авторите на сигнала желаят да се чуе тяхното мнение като жители на селото. А кметският наместник да си върши работата. Те смятат, че управникът трябва да бъде млад и енергичен човек, който да милее за Белокопитово и за хората. И да откликва на техните тревоги и проблеми, да поддържа традициите.
Като подходяща за поста жителите посочват Гергана Христова, млада, образована жена, доказала, че може да работи в интерес на жителите.
Тя се ползвала с 80% подкрепа. Местните желаят тя да бъде назначена за кметски наместник, а не Алекси Чолаков. Те са категорични, че той няма подход към хората, особено към децата, с които е във война. Пример – на една от поляните, любими на децата е поставена табела „Не може да се играе“.
Това е тъжното ежедневие в селото, под ръководството на Чолаков, обобщават авторите. Според тях посочените причини са достатъчно основание досегашният управник да не бъде назначаван. Подписалите се вярват министър-председателят да им помогне.
„Направихме си собствен стадион, за да играем на воля. Но кметът ни изгони. Отряза и стълбовете, където закачахме волейболната си мрежа, а той я прибра. Нова мрежа от сезали бе също отрязана. Какъв му е проблемът с нас, децата”, питат в писмо до редакцията на 24shumen.com Аделина Футекова и нейни приятели. Те разказват как облепили с найлони прозорците на порутена сграда, за да не измръзнат. А кметът се опитал и оттам да ги изгони.
„Тези неща се случваха в продължение на четири лета. Време, в което пораснахме, за да осъзнаем проблема с този човек”, заключават Ади и приятелите й. И обобщават „г-н Чолаков почерни нашето детство“. Отдавна свикнахме с квалификациите му „вандали с вандали”….
Тези „вандали“ сами си косят игрището, по нареждане на Чолаков. В опасната сграда, където играят, има поставени ултиматуми „Не влизай!”. Нещата са нажежени до безкрайност, споделят родители.
В отворено писмо до кмета Любомир Христов бившият управник Асен Стойчев моли той да се съобрази с желанието на хората и да получи тяхното уважение.
Жители на селото вече са представили „с примери за лошо управление” ситуацията пред областния управител на Шумен проф. Стефан Желев и председателя на Общинския съвет Красимир Минчев. Усетили обаче, че и двамата нямат механизми да съдействат. Но имат желание да се намери решение само и само да не е Чолаков, който „не може да работи с хората”, по думите на местните. А последната, тежката дума е на общинския кмет Любомир Христов.
„При назначаването на кметските наместници се съобразявам с обществените настроения, някъде. Там където нещата са тенденциозни, не”, заяви кметът на Шумен на последния си брифинг за 2019 година. Той уточни, че в село Белокопитово има някакви вълнения от двете страни.
Градоначалникът ще се съобрази с изискванията в закона наместникът да има 6 месеца уседналост.
Ето и позицията на кмета Христов по казуса „Белокопитово”:
„Политиката на управление на общината се определя от кмета и затова той носи отговорност за назначаването на кметските наместници. Давам си сметка, че един човек и неговите действия може да са харесвани от едни хора, а от други – не. Важното за мен е, че Алекси Чолаков е добър управленец и съвестен стопанин. Убеден съм, че всичко, което прави, е с грижа за селото и за хората, за опазване на живота и здравето на децата. Бих го посъветвал отново да потърси диалог с хората, които се противопоставят на неговите решения и методи на управление, и съм сигурен, че може да се стигне до разбирателство и съгласие.”
Заповед за назначаване все още не е издавана, но предстои, съобщиха от общинска администрация Шумен.
24shumen.com потърси и позицията на кметския наместник Алекси Чолаков. Той не знае, че неговите съселяни са изпратили писмо до премиера и са представили проблемите на високо ниво.
„В селото умишлено се създава напрежение и спънки, за да не мога да работя. Относно децата, никога не съм ги ограничавал да влизат в Читалището”, заяви Чолаков. Той не приема обаче желанието им да влизат по всяко време на денонощието и да правят каквото си искат. Това не е редно, лаконичен бе той. И отрече, че отношенията му с малчуганите са лоши и обтегнати.
Според Чолаков децата можело да влизат в сградата само, ако техните родители са съгласни. А на практика той отговарял за техния живот и за сградите общинско имущество. С вещо лице подготвили декларация, подписана от родители. Явила се обаче само една майка.
„Повечето от децата са приходящи. Не са местни. И това е важно. Относно подписката – по Закона за допитване до населението първо трябва да се избере инициативен комитет, който се регистрира при мен в кметството. Такова нещо няма. Целта е да си подам доброволно оставката.
39 от подписалите се нямат регистрация в кметството. И не са вписани в предизборните списъци. Плюс това разговарях с хора, които уж са се подписали, а всъщност са доволни, че през годините съм им помагал“, заяви още Чолаков.
По думите му целият сценарий и недоволството били режисирани от бившия кмет, който управлявал селото 16 години. Нямало ден и месец, когато да не му се слага прът в колелата. Търсели се поводи Чолаков да бъде свален.
„Един човек, който разби селото тотално и прокуди децата по другите села, вкарва политически момент, за да се оправдае. Но подписалите се 85 жители за смяната му не са социалисти. Ако е така, бих бил безкрайно горд”, така бившият кмет Асен Стойчев отрече атаките, че той е подстрекателят на общественото недоволство.
„Винаги съм си вършел работата, както трябва. Няма причини да ме отстраняват”, отбеляза той.
Оценката му е – направил съм много за това село. С бягане и усилия ремонтирали читалището.
Изградена била и детска площадка с люлки и катерушки, нови градинки.
Чолаков благодари на кмета на Шумен за оказаната помощ и подкрепа във всички полезни за хората инициативи.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияВтора жертва взе взривът във Варна (обновена)
Следваща статияОбщината: Временно е затворена площадката за строителни отпадъци

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here