дом Култура Китарист от Шумен с концерт в родния си град

Китарист от Шумен с концерт в родния си град

0
ДЯЛ

Шуменският китарист Тодор Янков ще изнесе концерт като солист в родния си град на 26 септември (четвъртък). След като получава солидна подготовка при педагога Станимир Станимиров, Тодор Янков учи в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, която завършва с отличие през 2018 г.
Пред публиката в родния си град Тодор ще изпълни „Концерт от юг“ за китара и оркестър от мексиканския композитор Мануел Понсе. Още две премиерни творби са включени в концертната програма: „По времето на Краля Слънце“ от сюитата „Нощни графики“ на Понсе и Симфония в „Ре“ от Хуан Кризостомо Ариага – композитор, когото наричат „испанският Моцарт“.
Съдбите на Ариага и на австрийския гений са доста сходни – Ариага е роден точно 50 години след Моцарт, също като предшественика си е вундеркинд и за краткия си живот (едва 19 години) оставя внушително творческо наследство. „Концертът от юг“ ще се проведе в зала „Проф. Венета Вичева“ от 19:05 часа, а на диригентския пулт ще застане Калина Василева.
Тодор Янков е роден в Шумен през 1995 г. През 2008 г. започва да изучава класическа китара в класа на Станимир Станимиров. През 2014 г. продължава своето образование в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство „Проф. Асен Диамандиев“ – Пловдив в класа на доц. д-р Стела Митева-Динкова. През тези години участва в десетки фестивали като солист и като част от китарен ансамбъл „Академика“. По време на следването си специализира композиция при доц. д-р Светослав Карагенов. Автор е на пиеси от солова и камерна музика. През учебната 2018-2019 г. е преподавател по класическа китара в Национално училище по изкуствата „Панайот Пипков“ в Плевен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияБлъснаха пешеходка в центъра на Шумен
Следваща статияИзключване от БСП тегне над 9 кандидати за съветници

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here