дом Здраве Кампания „Обичай безопасно“ организира за Свети Валентин РЗИ-Шумен

Кампания „Обичай безопасно“ организира за Свети Валентин РЗИ-Шумен

0
ДЯЛ

В изпълнение на дейности по провеждане на Национална АНТИСПИН кампания и по повод отбелязването на 14 февруари „Свети Валентин – Ден на влюбените“, Регионална здравна инспекция- Шумен (РЗИ) стартира кампания на регионално ниво с мото „Обичай безопасно“. Това съобщиха от Здравната инспекция в града.
По този повод, между 10 и 14 февруари от 9.00 до 16.00 часа всички желаещи могат да се изследват безплатно за ХИВ/СПИН в сградата на РЗИ-Шумен на площад „Освобождение“ № 1, етаж 2, стая № 11.
На 13 и 14 февруари ще има базар с информационно-обазователни материали по темата „ХИВ/СПИН“. Проявата ще се проведе в две точки. От 12.00 до 14.00 часа пред сградата на Областна администрация и от 15.30 до 18.30 часа в „Сити център“.
РЗИ-Шумен ще проведе и конкурс за изработване на флаер на тема „Обичай безопасно“. В него могат да участват ученици от областта.
Ще бъдат организирани интерактивни занятия с прожекции на филма „Ти гониш“ за ученици от X до XII клас в Шумен.
Тренинги по темата ХИВ/СПИН в професионалните гимназии в Шумен, Комплекс за социални услуги „Детелина“, Център за настаняване от семеен тип за деца и младежи в града.
Тематични беседи и обучения по проблемите на ХИВ/СПИН и СПИ от представители на РЗИ-Шумен по заявка от медицински специалисти на училищата от област Шумен.
Аранжиране на 3 витрини (пред РЗИ-Шумен, в Диагностично-консултативен център I и в Шуменски университет „Еп. Константин Преславски”).
Националната АНТИСПИН кампания се провежда всяка година в общо 4 етапа. Тя стартира традиционно на 1 декември. Вторият етап е на 14 февруари, а в третата неделя на май (в Деня на съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН) се реализира трети пореден етап. Четвъртият финален етап е лятната АНТИСПИН кампания.
Главната цел на Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН“ е да допринесе за ограничаване на разпространение на ХИВ сред населението и подобряване на качеството на живота на хората, живеещи с ХИВ/СПИН в България.
Инициативите, които се реализират са съчетани с информация за безрисково сексуално поведение и с мотивиране за консултиране и изследване за ХИВ. Медицински екипи предлагат доброволно консултиране и изследване с бърз тест в лабораторията на РЗИ-Шумен.
От анонимните тестове за безплатно изследване на ХИВ/СПИН в лабораторията на РЗИ в Шумен през 2019 година са се възползвали 74 лица, от които 39 са мъже и 35 са жени. В РЗИ-Шумен през 2019 година няма регистрирани с диагноза ХИВ.
Партньори в реализирането на дейностите по провеждане на Национална АНТИСПИН кампания в Шумен са Общински здравен център (ОЗЦ) и младежите-доброволци към Български червен кръст-Шумен.
Снимка: pixabay.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЕНЕРГО-ПРО подкрепя Община Шумен в развитието на индустриалната зона в града
Следваща статияКонкурс за главен архитект обяви Община Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here