дом Общество ИПИ: Незадоволително е икономическото развитие на област Шумен

ИПИ: Незадоволително е икономическото развитие на област Шумен

0
ДЯЛ
24shumen.com

Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Шумен продължава да нараства, но увеличението му остава по-ниско от това в останалите области. Заетостта в областта се повишава, но остава по-ниска от средната, а безработицата намалява, но е значително по-висока от средната. По-бързото подобряване на пазара на труда в областта е ограничено от сравнително по-ниската степен на образование на работната сила. Бизнес и инвестиционната активност в област Шумен е сравнително ниска.
Шумен е областта с най-висок дял на автомагистралите и първокласните пътища, което предопределя сравнително високото качество на пътищата в областта. През 2018 г. никой от разглежданите местни данъци и в общините в област Шумен не се увеличава.
Икономическото развитие на област Шумен е определено като незадоволително. Същата е оценката за доходите и условията на живот. Това показва изследването на Института за пазарна икономика (ИПИ).
Брутният вътрешен продукт на човек от населението в област Шумен продължава да нараства и през 2016 г. достига 8 060 лева, но увеличението му остава по-ниско от това в останалите области.
Заплатите и доходите в областта също нарастват и през 2016 година. Средната годишна брутна заплата на работещ в Шуменско е 9 026 лева.
Ръстът на средногодишния доход на лице от домакинството в областта е силно забавен през 2017 г. и е 4 855 лева. Забавянето по този показател е придружено със скок в нивото на бедността. Както делът на населението, живеещо с материални лишения, така и този на населението, живеещо под линията на бедност за страната се увеличават значително и разликите със средните за страната стойности стават още по-големи.
През 2016 г. 37.30% от населението в Шуменско е живяло с материални лишения, 33.30% е бил относителният дял на бедните спрямо линията на бедност в страната, показват още данните на ИПИ.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМладеж, убил и изгорил двама възрастни обжалва 30-годишната ефективна присъда
Следваща статияМокри настилки и облачно време, на места вали дъжд

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here