дом Здраве Изготвят национален регистър за страдащи от редки болести

Изготвят национален регистър за страдащи от редки болести

0
ДЯЛ

За дванадесета година в Шумен и в цялата страна 28 февруари се отбелязва като Международен ден на хората с редки болести.
В Църквата „Свето Възнесение Господне“ архиерейският наместник отец Димитър отслужи благодарствен молебен за всички болни.
„Редките болести са непознати и стоят встрани. Обществото не е запознато с тях. Но задължението ни като християни е да проявяваме милост и състрадателност към страдащите. Инициативата да се отбелязва този ден е високоблагородна и хуманна“, заяви свещеникът след богослужението. Според него грехът стои в основата на болестите.
От 12.00 часа пред входа на МБАЛ-Шумен се раздават брошури за видовете редки заболявания. А в 13.00 часа бяха пуснати разноцветни балони в знак на съпричастност към страдащите.
„Все още няма точна статистика за броя на хората с редки болести в България. Изготвя се национален регистър“, заяви за 24shumen.com Петинка Банова – представител на Националния алианс на хората с редки болести за област Шумен.
Тя съобщи, че денят ще бъде отбелязан и в Народното събрание в присъствието на депутати и лекари.
Според представители на алианса лекарствата са доста скъпи и не са по джоба на всеки.
Българското общество трудно възприема засегнатите. Болните трудно си намират работа и не могат да се реализират.
Сериозен проблем е, че няма достатъчно информация.
Има много хора, които не знаят че страдат от рядко заболяване. Даже и лични лекари.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияМарт: Очаква ни динамично време, зима и пролет ще се редуват през ден
Следваща статияКметовете на Велики Преслав и Смядово участват в международен форум в Израел

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here