дом Здраве Здравният министър: Няма да затягаме мерките!

Здравният министър: Няма да затягаме мерките!

0
ДЯЛ

Ще отпадне тестването след 14-дневната карантина, заяви проф. Асен Балтов

Искам да кажа на българските граждани да бъдат абсолютно спокойни, защото не се налага затягане на мерките срещу COVID-19. Това заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на седмичния брифинг на Националния оперативен щаб.
Той уточни къде има най-много хоспитализирани пациенти – 168 в Благоевград, в Бургас – 66, в Пловдив – 99, в Търговище – 38, в Шумен – 33.
По думите му българските граждани трябва да са спокойни и да спазват противоепидемичните мерки.
Припомняме, че в два поредни дни в страната ни има значителен ръст на новозаразени с COVID-19.
Във връзка с случаите в училищата в страната той уточни, че нивата на заболяемост са ниски, около 3%, и това не предизвиква тревога.
101 са към момента децата и учениците с положителен тест. Карантинирани са 2368, 103 са положителните проби сред учителите.
Другата седмица ще има и препоръки по отношение на училищата и детските градини по общ алгоритъм. „Ще настояваме областните щабове да вземат тези решения според данните в конкретната област и така мерките ще се въвеждат, само където има нужда от това“, обясни проф. Ангелов.
Относно това, че все по-малко се съобщават годините на смъртните случаи министърът съобщи точните години на починалите днес. Той съобщи, че средната възраст на заболелите от коронавирус е под 50 години, а тези, които умират са в напреднала възраст с няколко придружаващи заболявания.
Броят на леглата в болниците е 7307. От тях 1108 са за пациенти, нуждаещи се от интензивно лечение. „Заетостта на леглата е 14% в болниците и 5% в интензивни отделения“, съобщи проф. Ангелов. По думите му няма увеличаване на пациенти в болница и остават около 5%.
Министър Ангелов отчете 1263 медици от началото на пандемията с коронавирус, а към момента са 278. 43 медици са в болница, от които 6 са на интензивно лечение. „Има ръст сред медиците и затова следим внимателно ситуацията“, каза здравният министър. Той поясни, че ще се проведат обучения по области, за да има опресняване на знанията им.
Отпада тестването с PCR тест след изтичане на 14-дневната карантина. Хората ще си се връщат на работа без да бъдат тествани, заяви по време на брифинга директорът на “Пирогов” проф. Асен Балтов.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияАвтомобили, триони и над 200 кубика дърва са конфискували горските през септември
Следваща статия96-има шофьори в Шуменско останаха временно без книжки

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here