дом Общество За втори път: Не приеха цени на абонаментните карти за паркиране

За втори път: Не приеха цени на абонаментните карти за паркиране

0
ДЯЛ
Pixabay.com/Илюстративна

Новите по-високи цени на абонаментните карти за паркиране отново не бяха приети от общинските съветници. Предложението на местната администрация бе отхвърлено със 17 „за“, 12 „въздържал се“ и 9 „против“.
Градската управа предвижда цената за еднократно паркиране за 1 час в размер на 1 лев за едно паркомясто да се запази в същия размер. А цените за абонаментно паркиране и за ползване на денонощните и закритите паркинги да се завишат между 12% и 15%.
Предвидено е отново да бъдат направени специални отстъпки, но да се променят цените на абонаментните карти за личните автомобили на служители на общинска администрация, кметове и кметски наместници, инспектори на квартали, ръководители на общински структури като техният размер е 50% от определената цена за абонаментно паркиране.
За един автомобил за месец – 45 лева, за три – 90 лева, за шест – 180 лева.
Кметът Любомир Христов поиска да бъде подкрепено искането му за разширяване на „синята зона“. „Само през 2019 година в Шумен са регистрирани 5 100 автомобила. От тях само 500 са нови. Останалите са внос втора ръка от чужбина“, обясни Любомир Христов.
Според съветникът Иван Йонков за Общинско предприятие „Общински жилища и имоти“ събирането на такси за паркиране е дейност, но за Общината е услуга. „Цената на услугата трябва да е обвързана с качеството й. Имаме паркинги, които са много натоварени, но са в лошо състояние“, коментира Иван Йонков и изрази принципно съгласие за подкрепа на разширяване на „синята зона“.
Бе предложено цената на картите за паркиране да се намали с 50%, но съветниците отхвърлиха и него.
Юлиян Вълчев от ОЖИ уточни, че през 2018 година приходите от паркиране са 200 000 лева, а през 2019 са едва 90 000 лева, поради спрените паркомати. „Дали картите ще струват 350 или 155 лева, не води до никакъв ефект. До момента са издадени 200 карти. Говорим за следното, ако имаме 200 места за паркиране, а се закупят 1 200 карти, отново ще се паркира по малките улички“, обясни Юлиян Вълчев и добави, че в Бургас, Варна и София няма абонаментни карти за паркиране.
С гласуването си днес съветниците на практика запазиха настоящите цени за паркиране, а общинска администрация не предвижда да внесе предложението за ново разглеждане.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияШумен приема финалния турнир за Купата на България по хандбал за жени
Следваща статияПолицията иззе самоделни оръжия и боеприпаси от дом във Върбица

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here