дом Общество За десети път Шумен се превръща в сцена на бардовската музика

За десети път Шумен се превръща в сцена на бардовската музика

0
ДЯЛ

За десети път Шумен се превръща в сцена на бардовската музика. Официалното откриване на Националната среща на поетите с китари „Шумен Бард 2020“ се състоя пред Регионална библиотека „Стилиян Чилингиров“ с минута мълчание в памет на Данчо Йорданов, Светослав Георгиев, Христо Граматиков, Гриша Трифонов, Пламен Ставрев и Бойко Георгиев и поднасяне на цвете пред паметника на големия поет Иван Пейчев, по чиито стихове са писали песни редица бардове.
Участниците в двудневния фестивал бяха приветствани от името на кмета Любомир Христов със специален поздравителен адрес. „Благодарение на вас Шумен се превръща в сцена, която популяризира авторската песен и дава възможност на поетите с китара да представят най- добрите си произведения. Вярвам, че „Шумен Бард 2020“ също ще провокира създаването на нови текстове и песни в духа и традицията на бардовската музика и за пореден път всички заедно ще подарим хубав творчески празник на шуменци“, се посочва в приветствието на кмета.
Пръв на импровизираната сцена пред библиотеката се качи Тодор Андонов, който откри концертната програма с песен по текст на шуменския поет Антонин Горчев.
В тазгодишното издание на националната лауреатска среща се включват 14 участници от страната- Красимир Йорданов и Светлозар Николов от Пловдив, Орлин Миланов и Надежда Цанкова от София, Александър Кузнецов от Св. Влас, Тодор Андонов от Смядово, Пламен Цонев от Шумен, дуетите Геновева Цандева и Бойчо Иванов от Пловдив, Светлана и Атанас Стоянови от Бургас, Иван Ненков и Живка Митова от Несебър. Гост на събитието ще бъде поетесата Павлина Йосева.

„Бардовските фестивали у нас много трудно вървят напред, не стават повече, а по-малко. Изключително похвално е, че Община Шумен застана зад фестивала и ще го има. За нас е много важно да бъдем заедно и да запазим тези ценни малки местенца, където имаме вярна публика, хора, които докосваме с нашето творчество, а тя, публиката е най- важният ни партньор“, заяви Светлана Стоянова, организатор на най- големия бардовски фестивал на Балканите „Солени ветрове“ – Бургас.
Първото издание на „Шумен Бард“ е през 2003 година по инициатива на шуменските поети с китара Данчо Йорданов- Висоцки и Пламен Цонев. Второто издание през 2004 година вече е лауреатска среща. В събота програмата на „Шумен Бард 2020“ продължава с дискусия „Тенденции в бардовските фестивали“ от 10.30 часа. Закриването на срещата е от 12.30 часа. Организатор на Националната среща на поетите с китара е НЧ „Напредък-1869“, с финансовата подкрепа на Община Шумен.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЗалесяват изгорялата борова гора над „Дивдядово“
Следваща статия4 820 теста, 240 заразени, седем нови случая на COVID-19 в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here