дом Общество Започна обследване на дълбоководните кладенци край Шумен

Започна обследване на дълбоководните кладенци край Шумен

0
ДЯЛ

Фирма е започнала обследване на състоянието на дълбоководните кладенци край Шумен. Тя трябва да изготви и водния баланс на общината като опише всички възможни за ползване водоизточници, а също и възможността за откриване на нови. Това заяви днес на брифинг по проблемите на водата в Шумен, кметът Любомир Христов. Той вече е направил обход на шахтовите кладенци. „Съоръженията са спрени от експлоатация преди десетки години. Днес са в плачевно състояние. Някои са чужда собственост, други са запечатани. Спирането на алтернативните водоизточници днес се оказва изключително недълновидно. Разград и Търговище са запазили шахтовите си кладенци и днес могат да разчитат на резервно водоподаване“, коментира Любомир Христов. Той уточни, че местната власт полага всички усилия за осигуряване на алтернативно захранване с вода на Шумен. В ход е обследването на система „Дунав“. За проучването са осигурени 75 000 лева, а фирма от Разград извършва дейностите, които трябва да приключат до месец. Фирмата трябва да направи и количествено стойностните сметки за доизграждане на система „Дунав“ до Шумен. Положените до Лозница тръби са действащи и за тях има Акт 16. „Целта е първо да се изгради продължението до Шумен“, коментира още Любомир Христов и добави, че в този си вид устройството на ВиК е неефективно, а с процентното участие в дружеството Общината не може по никакъв начин да влияе на вземането на решения. „В крайна сметка ВиК е търговско дружество, което гони единствено печалба. Държавата държи 51% от дяловете в дружеството. Инфраструктура, която някога е била на ВиК бе прехвърлена на общините, които отново я предоставиха на дружеството. Това е остарял и неефективен модел“, уточни кметът.
„Дългото засушаване и намаляващата вода в язовир „Тича“ налагат да се търсят начини за пестене на вода. За тази цел всички предприятия, които имат собствени водоизточници трябва да ползват тях“, призова зам.-кметът Боян Тодоров и бе категоричен, че това трябва да стане в най-кратки срокове. Той обясни, че повечето от големите заводи в Шумен черпят вода от язовир „Тича“, но това трябва да бъде прекратено. Такова бе и разпореждането на екоминистъра Емил Димитров.
За да пести ресурси Общината ползва вода за миене на улиците и поливане на цветните площи и тревните зони от алтернативни водоизточници. С цел пестене на вода е възможно някои от фонтаните в Шумен това лято да останат сухи.
Водата за поливни нужди също изчерпва ресурса на язовир „Тича“. От ВиК искат количествата да бъдат спрени. От Напоителни системи обаче имат спуснат график от министър Емил Димитров с посочен график и количества вода за напояване на земеделските площи. При неизпълнение на министерското разпореждане от Напоителни системи подлежат на санкции. Каналът за напояване обаче е много стар и амортизирал и голямо количество от водата, която преминава по него се губи.
Специалисти уверяват, че към настоящия момент полезният обем на язовир „Тича“ е достатъчен да захрани с вода общините Шумен, Велики Преслав и Търговище. Ако засушаването обаче продължи, никой не се наема да прави прогнози.
Две години са нужни за изграждане на новия довеждащ водопровод от язовир „Тича“. Приблизително толкова време ще отнеме и довършването на тръбата от система „Дунав“. До тогава единственият начин да избегнем режим е да ползваме пестеливо водата.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияДетските градини и ясли отварят на 22 май
Следваща статияПолучени са първите 3 000 000 лева за реконструкция на стадиона в Шумен

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here