дом Здраве Задължителен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия

Задължителен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия

0
ДЯЛ
Снимка: Рixabay.com

Британските власти обявиха нова ограничителна мярка – задължителен отрицателен тест за коронавирус, за влизащите граждани, включително от България, от  11 януари. Към момента няма официална информация за какъв вид тест – ПСР или антигенен, става дума.
В Англия всички, пристигащи от рискови страни, сред които е и България, с въздушен, железопътен или морски транспорт, ще трябва да представят на превозвача  преди отпътуването си и документ за отрицателен тест, извършен в рамките на 72 часа, се посочва на официалния правителствен сайт www.gov.uk.  При липса на отрицателен тест превозвачите ще отказват достъп до транспортното средство.
Остава изискването за задължителна 10-дневна карантина, както и за представяне при пристигането на попълнен електронен формуляр с данни за контакт, пътен план и адрес, на който ще прекарат карантината. На пътници с нередовни документи ще бъде налагана глоба до 500 лири. Посочено е, че мярката за Англия влиза в сила от следващата седмица, като към момента не е конкретизирана точната дата. 
Задължителен отрицателен тест за коронавирус ще изисква и Шотландия, като според информация, публикувана на сайта на шотландското правителство, мярката ще влезе в сила възможно най-скоро.
По информация на българското посолство в Лондон също така се очаква до началото на следващата седмица мярката за задължителен тест за Ковид-19 да обхване цялата територия на Обединеното кралство, като в момента се водят преговори с администрациите на Уелс и  Северна Ирландия.
В Англия изключения от мярката ще се правят за пристигащите от Ирландия, както и за превозвачи, за деца под 11-годишна възраст и за пътуващи от страни, в които не е възможно да бъде проведен тест преди пътуването. Остава в сила възможността за намаляване на карантината – с тест за своя сметка, направен на 5-ия ден от напускане на страната, която е определена като рискова.
Повече информация за изискването за отрицателен тест за коронавирус при влизане в Англия и Шотландия може да бъде намерена тук:
https://www.gov.uk/government/news/mandatory-covid-19-testing-introduced-to-bolster-border-measures
https://www.gov.scot/news/pre-departure-coronavirus-testing/
При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Лондон на тел.: +44 20 7581 3144; +44  20 7584 9400, +44 20 75893763.
24shumen.com
 

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияСлед 43 дни лечение от COVID-19 изписаха шуменец от областната болницата
Следваща статияДве жертви на COVID-19 днес в Шуменско

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here