дом Здраве ЕС вдигна мерника на дюнера, бил вреден

ЕС вдигна мерника на дюнера, бил вреден

1
ДЯЛ

До края на 2018 г. дюнерът може да изчезне от менюто на страните в ЕС.
Бюрокрацията подскочи срещу дюнера, заради съдържанието на фосфат в замразеното месо. Фосфатът е необходим, защото задържа водата в месото и то остава крехко и сочно дори и след като е било замразено. Без него при печене месото ще се разпада. Съставката се слага не само в замразено месо, а и в сладкиши, кока-кола, различни салами. Фосфатът е разрешен в различни хранителни продукти, като се контролира само горната граница. При описването на продуктите, в които е допустимо да има фосфат обаче, в комисията са забравили да упоменат и суровото замразено месо. Така се оказва, че дюнерите, които масово се правят именно с дълбоко замразено месо, са забранени за продажба. Комисията вкара поправка на гласуване в Европарламента, за да поправи пропуска си. Зелените и социалдемократите обаче изненадващо блокираха гласуването и не допуснаха корекцията. Това означава, че до края на 2018 година дюнерът ще бъде забранен, ако не се прави от свежо месо. Европарламентът ще гласува още веднъж, но преди това е натоварил здравната комисия да проучи какви са последните научни доклади за влиянието на фосфата върху здравето. При превишаване на допустимата доза, той нанася поражения на бъбреците и кръвообращението.
През май 2011 г. Брюксел забрани продажбата на билки и билкови лекарства без разрешително. Заради специалния лиценз от 200 хиляди долара, някои центрове за нетрадиционна медицина се оказаха на ръба на фалита.
Точно година по-късно евробюрокрацията вдигна мерника на на националното лакомство на северните ни съседи – румънските кебапчета, известни като „мититей“ или „мич“. Аргументира строгостта си с натриевия карбонат „Е 500“ или иначе казано содата за хляб, която се съдържа в него.
Така над 200 опаковки с кебапчета изчезнаха от търговската мрежа. През 2014 г., на прага на Коледата, ЕС заяви – ограничава съдържанието на канела в печените сладки по магазините.
Брюксел се разтревожи заради количествата кумарин – естествено токсично вещество, което се съдържа в най-често използвания тип канела – касия и предизвиква главоболие и поражения върху черния дроб. През февруари 2015 г., ЕС се закани да забрани и розовите домати, а през 2016 г. дори се опита да посегне и на нашите.
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияНай-величественият символ на Шумен – „Създателите на българската държава“, навърши 36 години
Следваща статияВърнаха към нов живот манастира около Базиликата в Плиска

1 коментар

  1. В статията има продуктово позициониране. Леко е прикрито с малката буква, но все пак и с малка буква да напишеш Мерцедес, пак ще стане ясно за какво става дума.

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here