дом Общество Експерти по мегаделото „Хитрино“: Високата скорост на влака е причина за инцидента

Експерти по мегаделото „Хитрино“: Високата скорост на влака е причина за инцидента

0
ДЯЛ

Допълнителна специализирана съдебно-техническа експертиза бе представена на днешното заседание по мегаделото „Хитрино“. Тя е базирана на извършено обследване от вещите лица Коста Костов и д-р инж. Мая Йорданова относно техническото състояние на железния път преди дерайлирането на вагоните от влаковата композиция на 16 декември 2016 г.
По железопътната инфраструктура са открити доста неизправности, ремонтни дейности и реконструкции не са извършвани от 1987 – 2016 г., а е било задължително да бъдат извършени. Установено е само елементарно текущо поддържане, съобщиха пред съдебния състав двамата експерти. Според тях нередностите създават затруднения при определяне реалното техническо състояние на пътя.
Отчетено бе, че даже е изчерпан изцяло „лимитът на технически характеристики на процесния участък .“
Стана ясно ощe, че през 2011 година е бил разработен проект за подобряване на техническите параметри, който обаче не е реализиран. Не била приложена обяснителна записка. Липсват и данни за измервания на параметри на железния път в натоварено състояние.
„При това лошо състояние на инфраструктурата се получават неравности при преминаване на влаковете, нарушена е т.нар. балансова призма“, отчете инж. Мая Йорданова. Тя бе категорична, че при такива условия максимално допустимата скорост на влака е трябвало да бъде 40 км/ч, докато тя е била почти двойно по-висока.
Високата скорост, с която влаковата композиция е преминала през гара Хитрино е и версията на държавното обвинение за настъпване на жп инцидента, при който загиваха 7 души, 30 пострадаха и десетки къщи бяха изравнени със земята.
При обследването експертите не са установили екстремно спиране при стрелка №5.
Тяхното заключение е, че железният път не е причина за адската катастрофа, а високата скорост, с която влакът е преминал при двете стрелки.
Специалистите смятат, че е било наложително извършването на ремонтни дейности, както изискват нормативните документи с цел безопасността на жп инфраструктурата.
Според защитата на подсъдимите машинисти, устното изложение на експертите се различава от това в писмен вид. Въпреки забележките им съдът прие заключението от експертизата.
„Вече повече от две години се води дело на първа инстанция, докато досъдебното производство приключи за 10 месеца. А в него бяха събрани основните експертизи и доказателства“, заяви адвокатът на пострадалите Николай Димитров.
Защитата на машинистите ще се опита да забави съдебния процес като предяви нови доказателствени искания, смята защитникът. Според него съдът вече е отпуснал достатъчен толеранс за подобни искания.
По думите на адвоката последните експертизи, поискани от защитниците на машинистите са изключително фрагментарно построени с въпроси в опит да се разколебае обвинението на прокуратурата.
Адвокатът очаква максимална осъдителна присъда за виновните за трагичния инцидент в Хитрино.
Снимка: Архив на 24shumen.com
24shumen.com

ДЯЛ

Съдържанието на 24shumen.com и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права. Всички статии, репортажи, интервюта и други текстови, графични и видео материали, публикувани в сайта, са собственост на 24shumen.com, освен, ако изрично е посочено друго. Допуска се публикуване на текстови материали само след писмено съгласие на 24shumen.com, посочване на източника и добавяне на линк към 24shumen.com. Използването на графични и видео материали, публикувани в 24shumen.com е строго забранено. Нарушителите ще бъдат санкционирани с цялата строгост на закона. 24shumen.com не носи отговорност за съдържанието на коментарите под публикациите. Администраторите на сайта запазват правото да ограничават или блокират публикуването им. Призоваваме ви за толерантност и спазване на добрия тон.

предишна статияЛюбомир Христов: Заводът за пелети ще е напълно безопасен, въпросът да не се политизира
Следваща статияАПИ: Тол таксите за масовия тежкотоварен трафик ще са между 3 и 7 стотинки на километър

ВАШИЯТ КОМЕНТАР - Полетата НЕ са задължителни!

Please enter your comment!
Please enter your name here